Mis je de drukte van de herfst? Het aantal wespen is dit jaar met 85% gedaald

By Jernst van Waal

[

Een minder frequente bezoeker dit najaar. Foto: Depositphotos

Het aantal wespen is dit jaar sterk gedaald, omdat ongunstig weer de vooruitzichten voor het gestreepte ongedierte heeft getemperd.

Een onderzoek van Wageningen University & Research voor website Natuur vandaag ontdekte dat het aantal nesten dat door ongediertebestrijders werd gevonden ongeveer 15% tot 20% van het niveau van een gemiddeld jaar bedroeg.

Bioloog Arnold van Vliet zei dat de wespen werden getroffen door extreme temperaturen in cruciale periodes voor hun ontwikkeling, zowel in de winter als in de zomer.

De zware koudegolf in februari werd gevolgd door een snelle temperatuurstijging, waardoor koninginnen te vroeg uit hun winterslaap kwamen. Koninginwespen zijn afhankelijk van nectar om de lente te overleven, maar de meeste bloemen waren nog niet begonnen met het produceren ervan.

De wezens hadden ook te lijden onder de zware regenval in delen van het land in juli, wat hun pogingen om nesten te bouwen belemmerde.

‘Vooral zomerbuien, die toenemen met klimaatverandering, hebben een groot effect’ Van Vliet vertelde aan nu.nl. ‘Niet alleen voor wespen, maar voor alle vliegende insecten.

‘Normaal gesproken schuilen vliegende insecten onder planten als het regent, maar bij hevige regenval worden ze weggespoeld. Een extreme stortbui kan het einde van een nest betekenen.

‘Er is niet veel onderzoek naar gedaan, maar dit moet veel andere soorten hebben beïnvloed.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com