Ministerie ’te kip’ om vlees te noemen in klimaatbewustzijnscampagne

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Het ministerie van Economische Zaken schrapte een oproep om minder vlees te eten uit een klimaatbewustzijnscampagne na overleg met het ministerie van Landbouw, dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier zei vrijdag.

De organisatie baseerde haar bewering op documenten die op grond van de Wet op de vrijheid van informatie worden gevraagd.

De campagne ‘Iedereen doet wat’ van 2019 bevatte adviezen over wat mensen zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het isoleren van hun huis, het plaatsen van een warmtepomp en het niet gebruiken van de auto voor korte ritjes.

Het adviseerde ook over voedsel en voedselverspilling, maar vleesconsumptie, een belangrijke bron van klimaatverandering, schitterde door afwezigheid, zei Wakker Dier.

‘Dat vonden we heel vreemd, vooral toen uit de documenten bleek dat het in eerste instantie onderdeel was van de campagne. Er was zelfs een aanbeveling om de vleesconsumptie te beperken tot twee keer per week’, zegt Wakker Dier-woordvoerster Anne Hilhorst Volkskrant.

Maar in april 2019 maakte vleesconsumptie geen deel meer uit van de campagne. ‘We willen niet expliciet ‘minder vlees’ communiceren’, schrijft het ministerie van Economische Zaken in een interne memo omdat het ‘een politiek zeer gevoelige kwestie’ is.

‘Wij vinden een overheid die bang is om zich uit te spreken over de schadelijke effecten van te veel vlees verontrustend. Dat impliceert dat er ergens gelobbyd werd’, zegt Hilhorst tegen de krant.

Alarmerend

Frank Wassenberg, Kamerlid voor dierenrechtenpartij PvdD, zei dat het feit is dat minder vlees eten CO2 zal beperken. ‘Als feiten politiek worden, is dat alarmerend’, zei hij.

Het door de overheid gefinancierde Voedingscentrum, dat adviseert over gezond eten, geeft aan dat het nog steeds het eten van minder vlees bovenaan de lijst met aanbevelingen zet. ‘Dat hebben we meegenomen in de campagne. Door 100 gram vlees minder te eten, daalt de impact op het milieu met zeven tot tien procent. Maar daar werd niet op ingegaan’, zegt een woordvoerder.

In een reactie laat het ministerie weten dat het doel van de campagne is om met ‘kleine stappen’ mensen meer bewust te maken. Mensen vragen om minder vlees te eten ‘zou controversieel zijn’, aldus een woordvoerder. Het wees er ook op dat het aanraadde om meer groenten en noten te eten, omdat die minder CO2 uitstoten dan vlees. ‘We hebben dat erin gedaan om te voorkomen dat we zeggen ‘eet minder vlees’.’

Volgens cijfers van het Voedingcentrum eten Nederlanders meer vlees dan goed voor ze is. Mannen eten 900 gram per week terwijl vrouwen 600 gram consumeren. Zo’n 500 gram per week wordt voldoende geacht.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com