MH17-families uiten woede en verdriet terwijl rechtszaak voortduurt

By Jernst van Waal

[

Een reconstructie van het wrak van MH17 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Familieleden van de slachtoffers van de MH17-ramp begonnen maandag te getuigen over de impact van de tragedie op hun leven tijdens de eerste van 10 dagen van de geplande hoorzittingen.

‘Mijn leven staat stil. Ik heb geen toekomst met mijn kinderen, alleen herinneringen’, zei een betraande Peter van der Meer in de rechtszaal. Zijn drie dochters, van 7, 10 en 12 jaar oud, kwamen om het leven toen vlucht MH17 in juli 2014 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten.

In totaal hebben acht familieleden gesproken tijdens de eerste dag van drie weken hoorzittingen gewijd aan slachtofferverklaringen. Naar verwachting zullen negentig familieleden uit acht landen spreken en honderden hebben schriftelijke verklaringen ingediend.

Drie Russische mannen en een Oekraïense man zijn beschuldigd van 298 moorden voor het leveren van de Buk-raket die volgens het openbaar ministerie is afgevuurd op de Boeing 777. Het passagiersvliegtuig werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne op weg naar Kuala Lumpur vanuit Amsterdam.

‘Zeven jaar geleden heb je mijn familie op de ergste manier kapot gemaakt. Zeven jaar later laat ik je mijn geest niet breken’, zei Vanessa Rizk in een directe toespraak tot de vier beklaagden. Haar beide ouders kwamen om bij de ramp en keerden terug naar Australië van een Europese vakantie. Zij en haar broer James spraken via een videolink met de rechtbank.

Tien dagen lang zijn er hoorzittingen gereserveerd voor familieleden van de slachtoffers om de rechtbank te vertellen hoe de dood van hun dierbaren hun leven heeft beïnvloed. Het proces ten gronde van de zaak begon in juni en duurt naar verwachting tot eind 2022.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com