Kunnen gedwongen overnames van boerderijen de stikstofcrisis oplossen?

By Jernst van Waal

[

Boeren zullen het idee van gedwongen verkoop waarschijnlijk niet verwelkomen Foto: Molly Quell

Een oplossing om de uitstoot van stikstofverbindingen in Nederland te verminderen, zou zijn dat de staat boeren zou uitkopen, zeggen experts NRC.

Hoewel een onteigeningsbeleid politiek gevoelig zou liggen en zo’n € 2 tot € 3 miljard zou kosten, bestaan ​​er al wetten voor de staat om land over te nemen en het zou dan eenvoudig kunnen worden overgedragen aan de natuur in plaats van aan landbouw.

In 2019 de hoogste Nederlandse rechtbank oordeelde dat de staat bouwgerelateerde emissies verkeerd berekende, wat betekent dat het meer moest doen om de uitstoot van verontreinigende gassen zoals ammoniak, die ook voortkomen uit dierlijk afval, te beperken. Deze kunnen de kwaliteit van de nabije grond en het water aantasten.

Ondanks de grote woningnood in Nederland werden honderden bouwprojecten, die ook schadelijke stikstofverbindingen veroorzaken, stilgelegd. Snelheidslimieten werden overdag ook verlaagd tot 100 km/u op snelwegen om de uitstoot van voertuigen te verminderen.

In 2030 moet de helft van het ‘kwetsbare’ land van Nederland gezonde niveaus van deze verontreinigende stoffen hebben en in 2035 moeten de niveaus bijna driekwart lager zijn dan in 2019, meldt NRC.

Hoewel de staat boeren geld heeft aangeboden om te stoppen, zijn tot nu toe slechts 280 varkenshouders gestopt, in plaats van de verwachte 500.

Jacques Sluysman, expert op het gebied van onteigening – de staatsovername van grond – aan de Radboud Universiteit Nijmegen vertelde de NRC dat ‘onteigening bijna altijd doorgaat’ en suggereerde dat zo’n actie gemiddeld twee of drie jaar zou duren. Boeren zouden volledig worden gecompenseerd, ook voor hun bezittingen en gederfde inkomsten, stelde hij voor.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt tegen NRC dat onteigening ‘een van de instrumenten is om stikstofreductie te bereiken’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. [compound] emissies’ maar boerengroep LTO Nederland is van mening dat dit enorme woede zou opwekken in een landbouwsector die al maanden bezig is demonstreren over stikstofverbindingenbeleid en beperkingen op hun werk.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com