Kippen hielden binnen na meldingen van vogelgriep bij dode zwanen

By Jernst van Waal

[

Kippen met risico op infectie Afbeelding: Depositphotos

Kippen in het hele land zijn geweest geaard nadat een boer dode zwanen op zijn land had ontdekt die besmet bleken te zijn met de ergste vorm van vogelgriep, H5N8.

Wim de Wit, wiens boerderij in Kockengen, nabij Utrecht staat, vond zeven dode vogels en twee bleken besmet te zijn. Parool.

Nu heeft de Nederlandse overheid bevolen dat al het gekweekte pluimvee binnen is geweest, inclusief kippen, kalkoenen, eenden en kuikens, en de regel geldt ook voor legkippen. Een dode smient, een soort eend, is ook positief getest op vogelgriep, hoewel verdere tests zullen uitwijzen welk type ziekte hij had.

Deskundigen die door het Nederlandse ministerie van Milieu zijn geraadpleegd, zeggen dat de besmette zwanen waarschijnlijk uit Rusland kwamen en werden gedragen door trekvogels. Ze zijn bezorgd dat watervogels in deze tijd van het jaar in groepen leven en dat het virus zich snel kan verspreiden, waardoor het risico bestaat dat commercieel pluimvee wordt besmet.

Het ministerie heeft mensen dat gevraagd alert ze naar waarnemingen van dode wilde vogels. Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pluimveehouders (NVP), vertelde het Parool dat ze te maken hadden met een ernstige situatie, en dat ze bang waren dat de griep zou kunnen worden verspreid door ongedierte of zelfs mensen.

Vogelgriep wordt vaak aangetroffen bij trekvogels die vanuit Siberië naar Nederland komen, maar men denkt dat het ongebruikelijk is om het bij deze zwanen en zo vroeg in het jaar te vinden. Het land heeft geleden ernstige uitbraken van vogelgriep in 2016 en 2003, toen het de Nederlandse pluimvee- en eierindustrie minimaal € 300 miljoen kostte. In 2014 is een klein aantal bedrijven besmet.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.