Haarlemse kerk heeft vleermuizen in het belfort en moet kostbaar orgel schoonmaken

By Jernst van Waal

[

Vleermuizen hebben het orgel van deze kerk in Haarlem beschadigd Foto: Depositphotos

Het orgel van de Sint Bavokerk in Haarlem wordt eindelijk ontdaan van lagen vleermuiskeutels die daar in de loop der jaren zijn afgezet.

Het Bavo-orgel, gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer Christan Müller tussen 1735 en 1738, was destijds het grootste ter wereld. Die titel heeft het niet meer, vertelde de organist van de kerk Anton Pauw NOS-radio, maar ‘zijn prachtige behuizing is nog steeds de meest imposante ooit gemaakt’.

De faam van het orgel verspreidde zich wijd en zijd en lokte beroemde componisten als Händel en Mozart naar Haarlem. ‘We weten dat Händel twee keer kwam en tijdens één bezoek op het orgel speelde. Mozart stopte hier in 1766 en speelde een uur orgel’, zegt Pauw.

De man die al dertig jaar het kerkorgel bespeelt, heeft echter afscheid moeten nemen van het instrument voor een broodnodige restauratie die deze week begon.

‘Het spijt me, maar het spijt me niet,’ zei hij. ‘Vleermuizen leven hier al jaren en het orgel zit onder de uitwerpselen. Het is ongelooflijk smerig. Maar erger nog, het zuur in hun urine vreet aan de leidingen.’ Als er gaten beginnen te ontstaan, zei Pauw, zal de kerk nog dieper in (vleermuis)sch** zitten.

De gemeente Haarlem financiert de restauratie, die naar verwachting enkele maanden zal duren.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com