Google verbiedt roetige vervanging van Zwarte Piet als ‘raciaal stereotype’

[

Verbannen op Google. Foto: Brandon Hartley

Google verbiedt advertenties in de aanloop naar het Sinterklaasfeest met zowel roetpiets als de traditionele blackface-versie, heeft het bedrijf bevestigd aan DutchNews.nl.

Het verbod betekent dat bedrijven hun goederen niet kunnen promoten met roetige Piets, en individuen zullen geen geld kunnen verdienen aan roetige Piet- of traditionele Piet-video’s op hun YouTube-kanalen.

Sooty Piets, om te laten zien dat ze door de schoorsteen zijn geklommen om cadeautjes te bezorgen, zijn hard op weg het geaccepteerde alternatief te worden voor het controversiële blackface-personage en hebben het gezelschap van Sint-Nicolaas overgenomen in vele Sinterklaascarades en op tv.

Google zet zich in voor gelijkheid en diversiteit ”, aldus het bedrijf in een verklaring aan DutchNews.nl. ‘We hebben gezien dat sommige alternatieve vormen van Zwarte Piet nog steeds gebaseerd zijn op raciale stereotypen. Hoewel we altijd rekening houden met de context, hebben we een grens getrokken om ons beleid zo consistent mogelijk van toepassing te houden.

DutchNews.nl vroeg Google om duidelijk te maken welke aspecten van de roetige Piet gebaseerd zijn op een raciaal stereotype, maar het bedrijf reageerde niet.

Facebook zei deze zomer dat het Blackface Piets van zijn sociale mediakanalen zou verbannen als onderdeel van een beslissing om inhoud die ‘impliciete haatzaaiende uitlatingen’ zoals blackface of antisemitische stereotypen op wereldschaal bevat, te weren.

De moderators van het platform ondernemen echter niet rechtstreeks actie tegen de afbeeldingen en zullen alleen ingrijpen als ze worden gewaarschuwd voor foto’s en video die de richtlijnen overtreden.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Plaats een reactie