Site pictogram Financieel.com

Geboorte van vaderloze baby pijlstaartrog verrast Dolfinarium

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Een pijlstaartrog in zijn natuurlijke omgeving Foto: Depositphotos

Een pijlstaartrog in dolfijnpark Dolfinarium in Harderwijk heeft zich voortgeplant zonder schijnbaar gepaard te hebben.

Werknemers waren stomverbaasd toen ze twee weken geleden een babypijlstaartrog in het bassin ontdekten, niet alleen omdat het de eerste keer is dat een pijlstaartrog in het park het bevallen heeft, maar ook omdat hij dat deed zonder de hulp van een mannetje, beweert het park.

‘Het vrouwtje zwemt al meer dan zeven jaar rond zonder een mannetje te hebben gezien’, vertelde algemeen directeur Alex Tiebot aan de ADVERTENTIE.

Het kan een geval van parthogenese zijn, zei Tiebot, een overlevingsstrategie waarbij vrouwtjes bevallen zonder dat bevruchting door een mannetje plaatsvindt. Er is een kleine mogelijkheid dat het vrouwtje het sperma van haar laatste ontmoeting met een mannetje bij zich heeft gehad om te gebruiken in geval van nood, zei hij.

Eveolutionaire biologie-expert professor Martine Maan zei dat DNA-testen zouden moeten uitwijzen of dit echt een geval van parthogenise is. Op deze manier geboren jongen zouden alleen het DNA van de moeder hebben.

Maan, die weet van een enkel geval van parthogenese bij adelaarsroggen, zei dat ze zich kon voorstellen dat het zou gebeuren in de beslotenheid van een zeeparkbassin. ‘Dit vrouwtje had geen keus, want er was geen mannetje te bekennen.’

En hoewel het park de geboorte aankondigde als ‘een gelukkige gelegenheid‘ Maan weet het niet zo zeker. ‘Een manier om ernaar te kijken zou zijn om te zeggen dat de moeder fit en gezond genoeg is om zich voort te planten, maar een andere manier is om te wijzen op de onnatuurlijke omstandigheden waarin ze leeft. Je kunt je ook afvragen hoe gezonde dieren die op deze manier zijn geboren blijken te zijn, met alleen het genetisch materiaal van de moeder’, vertelde ze aan de krant.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com

Mobiele versie afsluiten