Duizenden mailen Nederlandse overheid over evacuatie uit Afghanistan

By Jernst van Waal

[

Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen dagen ruim 21.500 e-mails ontvangen van mensen die ‘in aanmerking zouden kunnen komen’ voor evacuatie uit Afghanistan naar Nederland, zeiden ministers dinsdag tegen de Tweede Kamer.

In totaal zijn er bijna 41.000 e-mails naar een speciaal adres gestuurd, waarvan meer dan de helft mogelijk voldoet aan de eisen van de motie Belhaj – een parlementaire motie die wordt gesteund door een meerderheid van de parlementsleden die zei dat ook iedereen die voor Nederland werkte, geëvacueerd moest worden.

In het document staat dat volgens de momenteel beschikbare informatie op 26 augustus 1.673 mensen uit Kabul waren geëvacueerd toen de vluchten stopten. Onder hen waren 708 Nederlanders, 371 tolken en anderen die voor de VN-vredeshandhavers werkten, 211 ambassademedewerkers en hun gezinnen, plus diverse hulpverleners en andere functionarissen.

Bovendien voldoen 319 van de evacués aan de voorwaarden van de Belhaj-motie, aldus de ministers. Onder hen bevinden zich koks, journalisten, mensenrechtenactivisten en bewakers.

In sommige gevallen verwijzen de e-mails naar grotere groepen mensen. Dit betekent ‘de’ het aantal mensen op wie deze e-mails betrekking hebben, is dus aanzienlijk groter dan het aantal e-mails zelf’, aldus de ministers.

Ambtenaren werken nu aan de hand van de e-mails om meer precieze informatie te krijgen over hoeveel mensen in aanmerking kunnen komen voor vestiging in Nederland.

Op dit moment wordt in interdepartementaal verband een grote inspanning geleverd om deze e-mails af te handelen en contact te houden met de groepen Nederlanders en tolken die zich nog in Afghanistan bevinden’, aldus de ministers.

Dat meldde omroep NOS dinsdagochtend minimaal drie tolken en hun families waren achtergelaten, ondanks dat hen werd verteld zich naar de luchthaven van Kabul te melden om te worden geëvacueerd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com