Duizenden demonstranten in Amsterdam vragen asiel voor Afghanen

By Jernst van Waal

[

De demonstratie begon op de Dam. Foto: ANP/Ramon van Flymen

Naar schatting 4.000 tot 5.000 demonstranten verzamelden zich zaterdag op de Dam in Amsterdam om de Nederlandse regering onder druk te zetten om asiel te verlenen aan Afghaanse vluchtelingen.

Organisator Sahar Shirzad vroeg de menigte om een ​​minuut stilte in acht te nemen voor de toespraken, waaronder een verslag van activist Seweta Zirak over de gevaren waarmee de LGBTQIA-gemeenschap in Afghanistan wordt geconfronteerd.

Zwaaiend met Afghaanse vlaggen en trommels sloegen de demonstranten vervolgens op weg naar het Museumplein, waar ze vanwege de onverwacht hoge opkomst later arriveerden dan verwacht.

Het protest was georganiseerd door Azadi, een beweging van jonge Afghanen in Nederland. De organisatie lanceerde ook een verzoekschrift ondertekend door meer dan 18.000 mensen. Het roept de regering op om de uitlevering van Afghanen, Afghanistan als een onveilig land te classificeren, stop te zetten, Afghanen die gestrand zijn in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos naar Nederland te halen en alle Afghanen die gevaar lopen te evacueren uit de Taliban.

Op 11 augustus zei de staatssecretaris van Justitie, Ankie Broekers-Knol, tegen de Tweede Kamer dat Nederland de komende zes maanden geen asielzoekers naar Afghanistan zou uitzetten.

Via haar Instagram Volgens Shirzad ging het bij de demonstratie niet om ‘het beantwoorden van de zoveelste mediavraag of we daar familie hebben’, of om gereduceerd te worden tot ‘ons verhaal’, maar om ‘zeggen wat je wilt’.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com