De zomer was warmer dan gemiddeld, maar met meer regen en minder zonneschijn

By Jernst van Waal

[

Foto: N. van der Pas

Het zou je vergeven zijn te denken dat de zomer van 2021 een uitzonderlijk vochtige slok was, maar weerbureau KNMI zegt dat het een typisch jaar was.

Het weerbureau is de cijfers aan het optellen voor de laatste drie maanden, de meteorologische zomer. Juli en augustus waren relatief nat, maar de gemiddelde temperatuur was 17,7 graden, 0,2 graden hoger dan een gemiddelde Nederlandse zomer.

‘We hebben drie hele hete en droge zomers op rij gehad en daarom lijkt het deze zomer heel erg te zijn geweest’, NOS-weervrouw Willemijn Hoebert zei. Volgens Hoebert laten de gegevens van de afgelopen 30 jaar zien dat het voor de zomer van 2021 gewoon business as usual was.

De gemiddelde temperatuur kreeg een boost door de warme dagen in juni, de warmste sinds het begin van de metingen in 1901. De enige tropische dag werd geregistreerd op 17 juni, toen de thermometer 30,8 graden bereikte bij weerstation De Bilt.

Maar juni zag ook de koudste nacht toen de temperatuur in Twente op 13 juni kelderde tot een zeer kille 4,8 graden.

Regen was het hoofdthema tot en met juli, met als hoogtepunt ernstige overstromingen in Limburg, waar in drie dagen meer dan 100 mm regen viel. Het onstabiele weer hield aan tot in augustus.

Het zonneschijnniveau was iets onder het gemiddelde met 620 uur helderheid, 20 lager dan het nationale gemiddelde, dus de perceptie van somberheid was gedeeltelijk gerechtvaardigd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com