Clubbers pleiten voor heropening nachtleven bij demo’s in heel NL

By Jernst van Waal

[

Demonstranten in Amsterdam. Foto: DutchNews.nl

Tienduizenden mensen in verschillende Nederlandse steden namen zaterdag deel aan demonstraties en riepen de regering op clubs te heropenen en festivals en andere evenementen te laten plaatsvinden.

In Amsterdam schatten stadsambtenaren het aantal demonstranten op ongeveer 35.000, en ’s middags riep de gemeente mensen op om niet meer naar het Westerpark te komen, waar de mars begon.

De route was druk, met duizenden mensen die spontaan meededen en dansten, terwijl de mars de stad doorkruiste, geleid door vrachtwagens die muziek en rook uitstoten.

Elders in het land namen duizenden mensen deel aan de parades. Ambtenaren schatten het totaal in Maastricht op 4.000, terwijl er minstens 5.000 deelnamen in Den Haag, waar een gecombineerd protest met Rotterdam plaatsvond. Ook waren er protesten in Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Leiden.

‘Na vandaag zijn we niet meer te negeren’, zei een van de organisatoren van Umute Us. ‘Het eerste Unmute Us-protest’ [last month] kreeg geen reactie uit Den Haag, maar als politici nu zwijgen, zijn ze alle realiteitszin volledig kwijt.’

Clubs zijn nog steeds gesloten vanwege het coronavirusrisico en festivals met meer dan 750 mensen zijn verboden.

Maar actievoerders zeggen dat het feit dat de Grand Prix op drie dagen elk 70.000 bezoekers per dag kon laten doorgaan, aantoont dat de clubscene oneerlijk wordt behandeld. Anderen wijzen op halfvolle voetbalstadions tijdens competitiewedstrijden als een ander teken van de dubbele moraal.

Minister-president Mark Rutte maakt dinsdag tijdens een speciale persconferentie bekend welke maatregelen tegen het coronavirus tot in het najaar van kracht zijn.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com