Boetes en taakstraf voor onlineaanvallen op antiracismecampagnes

[

Clarice Gargard en advocaat Sidney Smeets in de rechtbank. Foto: Olaf Kraak ANP

In totaal zijn 24 mensen veroordeeld tot een taakstraf en boetes van tussen de € 300 en € 450 voor discriminatie en aanzetten tot geweld tegen NRC-columniste Clarice Gargard.

Duizenden mensen vielen Gargard online aan nadat ze een livestream op Facebook plaatste van een protest tegen Blackface bij een Sinterklaasparade in Amstelveen in 2018.

In totaal werden 200 van de 7.600 commentaren gericht aan de columnist onderzocht.

Van de 25 mensen die voor de rechter verschenen, werden 18 schuldig bevonden aan het aanzetten tot geweld en nog eens drie aan discriminatie. Een verdachte werd veroordeeld wegens het aanzetten tot discriminatie en een verdachte werd schuldig bevonden aan het gebruik van beledigende taal. Eén persoon ontweek de veroordeling wegens gebrek aan bewijs.

‘Alle verdachten gebruikten grof taalgebruik en sommigen waren bijzonder beledigend over zwarte mensen’, zei de rechtbank. De commentaren, die een ‘aanzienlijke impact’ hadden op de columnist, waren onder meer doodsbedreigingen en oproepen om demonstranten te doden. ‘Gelukkig is dit niet gebeurd, maar het had heel goed iemand tot actie kunnen aansporen’, aldus de rechtbank.

De officier van justitie zei dat de uitkomst van de zaak aantoonde dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting en wat die grenzen zijn.

De start van het proces was tumultueus, met officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak gehaald voor een omstreden beslissing om rapper Akwasi niet te vervolgen die had gezegd dat hij een Zwarte Piet in het gezicht zou trappen.

De columnist was tevreden met de vonnissen, vertelde haar advocaat Sidney Smeets omroep NOS.

‘We zijn blij dat de rechtbank duidelijk heeft gemaakt dat racisme en discriminatie geen plaats hebben in het publieke debat en dat het ernstige misdrijven zijn die forse straffen verdienen’, aldus Smeets.

Maar Smeets zei ook dat politie en justitie ‘sneller en serieuzer hadden kunnen optreden’. Hij zei dat Gargard de berichten zelf moest selecteren en aangifte moest doen, maar dat de politie alle opmerkingen had moeten onderzoeken. ‘Dat had mogelijk geleid tot meer vervolgingen of misschien een andere selectie.’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Plaats een reactie