Alle seks zonder wederzijds goedvinden moet in de nieuwe wet worden aangemerkt als verkrachting

By Jernst van Waal

[

Standbeeld van rechtvaardigheid.

Foto: Depositphotos.com

Alle vormen van seks zonder wederzijds goedvinden doen dat nu worden aangemerkt als verkrachting na kritiek op ontwerpwetgeving die ‘seks tegen de wil’ als een ander misdrijf introduceert en een lichtere straf oplegt.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus nam aanvankelijk het misdrijf op omdat verkrachting in de huidige Nederlandse wet alleen verkrachting is als geweld of geweld in de rechtbank kan worden bewezen.

Dit is niet altijd mogelijk omdat slachtoffers bevriezen, te bang zijn om weerstand te bieden of gedrogeerd worden. Bij het straffen van degenen die nu weglopen, beschouwt de wet van Grapperhaus dit soort gevallen als het afzonderlijke misdrijf van ‘seks tegen iemands wil’, met een gevangenisstraf van zes jaar in plaats van twaalf.

Na kritiek van Amnesty International en parlementsleden over de hele linie, Grapperhaus schrapt nu de eis van bewijs van geweld of dwang, wat nog steeds geldt als een verzwarende omstandigheid en resulteert in een hogere straf.

In plaats daarvan komt een ‘ondergrens’. Iemand die doorgaat met seksuele handelingen terwijl hij weet dat deze niet welkom zijn op basis van (non) verbale signalen, zal ‘schuldig zijn aan verkrachting’.

‘Deze limiet verlaagt de drempel om seks zonder wederzijds goedvinden wettelijk strafbaar te stellen en vergroot het aantal situaties waarin slachtoffers verkrachting kunnen aangeven. Bijkomend bewijs, zoals bewijs dat op het lichaam van een persoon is achtergelaten, afbeeldingen of Whatsapp-berichten kunnen de claim van een slachtoffer ondersteunen ”, vertelde Grapperhaus aan parlementsleden.

De aangepaste ontwerpwet zal naar verwachting begin december ter consultatie worden voorgelegd.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.