Rutte veroordeelt ‘onaanvaardbare’ opmerkingen van Erdogan over Macron

By Jernst van Waal

[

Foto: @minpres via Instagram

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veroordeeld omdat hij zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron suggereerde ‘psychiatrische hulp’ te zoeken.

Erdogan beschuldigde Frankrijk van het lanceren van een heksenjacht tegen moslims met de toespraak van Macron waarin hij een plan uiteenzette om een ​​einde te maken aan ‘islamistisch separatisme’ door de invloed van het buitenland op scholen en in minderheidsgemeenschappen te beteugelen.

Frankrijk riep zijn ambassadeur in Ankara terug naar aanleiding van de opmerkingen van Erdogan in een televisietoespraak. De ruzie komt in de nasleep van de moord op middelbare schoolleraar Samuel Paty in een Parijse buitenwijk, kort nadat hij tijdens een les een cartoon van de profeet Mohammed had laten zien.

In uitspraken getweet in het Nederlands, Engels en Frans, Rutte zei dat de opmerkingen van Erdogan ‘onaanvaardbaar’ waren en sprak zijn steun uit voor de Franse en Europese waarden ’tegen extremisme en radicalisme’.

Andere vooraanstaande Europese politici, waaronder de EU-minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell, sloten zich bij de veroordeling aan. ‘Ik roep Turkije op om deze gevaarlijke confrontatiespiraal te stoppen’, zei Borrell.

Het is niet de eerste keer dat de premier in botsing komt met het langzittende staatshoofd van Turkije. In maart 2017 het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen in Amsterdam om te voorkomen dat hij een bijeenkomst in Rotterdam toesprak. De bijeenkomst was ter ondersteuning van een referendum over het al dan niet toekennen van verregaande nieuwe bevoegdheden aan de president.

Erdogan omschreef Nederland als ‘fascistisch’ en ‘overblijfselen van het nazisme’, terwijl Rutte antwoordde: ‘We laten ons niet chanteren door de Turken’.

De partij van Rutte, de rechts-liberale VVD, vergrootte zijn voorsprong in de opiniepeilingen in de dagen nadat de ruzie was opgeblazen en won 33 zetels bij de verkiezingen op 15 maart.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.