Minderheidscoalitie doemt op nadat Rutte naar links veegt over PvdA-GL-pact

By Jernst van Waal

[

Mark Rutte verlaat dinsdag de laatste ronde voorgesprekken. Foto: ANP/HH/ Robin Utrecht

De volgende Nederlandse regering lijkt waarschijnlijk een minderheidscoalitie te zijn, nadat alle andere opties deze week categorisch werden uitgesloten.

Bijna een half jaar na de parlementsverkiezingen van 17 maart zijn de onderhandelingen om een ​​nieuw kabinet te vormen nog niet eens begonnen vanwege een patstelling tussen de twee grootste partijen, VVD en D66, over hun voorkeurspartners.

Het grootste struikelblok is de weigering van de rechts-liberale VVD en het CDA om een ​​coalitie te vormen met zowel de PvdA als GroenLinks. Beide partijen hebben genoeg zetels om een ​​meerderheid van de parlementsleden voor het kabinet te krijgen, maar hun leiders, Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, hebben zich verzet tegen pogingen om ze deze zomer uit elkaar te halen.

Ook het hervormen van de vorige vierpartijencoalitie met de ChristenUnie (CU) is een non-starter nadat D66-leider Sigrid Kaag twee weken geleden zei niet bereid te zijn nog een deal met de CU te sluiten. De twee partijen hebben onverzoenlijke meningsverschillen over ethische kwesties zoals euthanasie en abortus.

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte zei dinsdag dat een coalitie van vijf te onstabiel dreigde te worden. ‘We hebben ze niet allebei nodig’ [GroenLinks and PvdA] voor een meerderheid’, zei hij.

Dat uitzicht was gedeeld door CDA-leider Wopke Hoekstra, wiens partij Rutte’s eerste keus was voor de verkiezingen, maar verloor vier zetels en wacht komend weekend een potentieel hectische BAVA. ‘Vijf partijen vinden we niet verstandig of logisch’, zei hij. ‘We konden [still] onderhandelen met een van de twee.’

constructieve oppositie

GroenLinks-leider Klaver noemde het besluit om het pact tussen zijn partij en de PvdA uit te sluiten ‘on-Nederlands’, terwijl zijn collega Ploumen het ‘betreurenswaardig’ noemde. ‘Nederland zoekt naar oplossingen en die zijn een beetje uit het zicht verdwenen’, zegt ze.

‘Dit past niet bij de tradities die we in Nederland hebben’, zegt Klaver. ‘Naar mijn mening is de democratie de verliezer. Als politici hebben we de plicht om dit land vooruit te helpen.’

Rutte zal nu naar verwachting proberen een driepartijencoalitie te vormen met D66 en CDA, die 73 zetels zullen hebben, drie minder dan een meerderheid. Maar de christen-democraten verliezen nog een zetel als Pieter Omtzigt, die in juni uit de partij stapte, volgende week terugkeert van ziekteverlof en onafhankelijk parlementslid wordt.

Een minderheidskabinet zal afhankelijk zijn van ‘constructief verzet’ van PvdA en GroenLinks, maar ook van andere partijen zoals de CU, om zijn wetgeving door het parlement te krijgen. Rutte zei dinsdag een positieve relatie te voorzien, nadat hij in de tweede helft van zijn vorige termijn met beide partijen had samengewerkt.

‘Op het gebied van groen, klimaatverandering, stikstofuitstoot en onderwijs weten we wat de score is’, zei hij. ‘We gaan dus absoluut de hand op de knip houden en inhoudelijke samenwerking zoeken in een nieuw kabinet. Maar niet in een vijfpartijenkabinet’, zei hij.

De voorbesprekingen hebben echter een wig gedreven tussen D66 en CDA en een driezijdige samenwerking met de VVD bemoeilijkt.

D66-leider Sigrid Kaag zei dinsdag dat de bal in het kamp van Rutte ligt. ‘Het is nu aan de VVD als grootste partij om een ​​weg vooruit te vinden’, zei ze. ‘Het is voor ons moeilijk om de uitsluiting van GroenLinks en PvdA als een logische stap te zien.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com