Site pictogram Financieel.com

Kaag zegt ‘schaduw is gevallen’ bij versluierde aanval op leiderschap Rutte

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Sigrid Kaag geeft de HJ Schoo-lezing. Foto: ANP/Ramon van Flymen

D66-leider Sigrid Kaag heeft de leiderschapsstijl van Mark Rutte fel bekritiseerd en beschuldigde hem van ‘politieke bijziendheid’ aan de vooravond van een parlementair debat over de eerste fase van de coalitiebesprekingen.

Kaag noemde Rutte niet bij naam toen ze afleverde de HJ Schoo-lezing, de traditionele gordijnmaker van het politieke jaar, maar zei dat er een ‘schaduw was gevallen’ op het politieke landschap van Nederland ‘waar we onszelf zo graag willen feliciteren met ons volwassen leiderschap, redelijkheid, compromisbereidheid en rechtvaardigheidsgevoel. ‘

Vorige week werden de coalitiebesprekingen teruggebracht tot drie partijen – D66, de rechts-liberale VVD van Rutte en de christen-democraten (CDA) – waardoor een minderheidskabinet onvermijdelijk werd. Kamerleden debatteren dinsdag over de beginfase van de gesprekken met voorzitter Mariëtte Hamer.

Hamer, wiens rol het was om potentiële partners te peilen na de algemene verkiezingen in maart, zei: in haar slotrapport dat persoonlijke en politieke verschillen de weg naar een meerderheidscoalitie hadden geblokkeerd.

De voorkeur van Kaag voor een vijfvoudige combinatie met PvdA en GroenLinks werd door Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra afgewezen, terwijl D66 de andere levensvatbare partner, de ChristenUnie, al had uitgesloten.

Het verlies van PvdA en GroenLinks was een tegenslag voor Kaag, die nu moet onderhandelen over een coalitiedeal met twee conservatieve partijen, terwijl hij de hoop koestert van progressieve kiezers die met 24 zetels D66’s beste verkiezingsresultaat ooit behaalden.

‘De realiteit van het kinderopvangtoeslagschandaal en de crisisbeheersing van het coronavirus hebben op brute wijze blootgelegd dat een goed functionerende staat gebaseerd op democratie en recht nooit een veilig bezit is’, zei Kaag.

‘Het laat zien dat we de essentiële lessen moeten leren over onze gedeelde menselijkheid, betrouwbaarheid, transparantie en effectief bestuur. Dat geldt ook voor degenen onder ons die het hardst schreeuwen over hoe geweldig ons land is.

‘Te lang hebben we ons door politieke bijziendheid in een verdoofd gevoel van zelfgenoegzaamheid laten sussen.’

Commentatoren zagen haar gebruik van het woord ‘gaaf’, dat ‘cool’ of ‘geweldig’ betekent, dat Rutte vaak gebruikte om Nederland te prijzen, als een directe kritiek op de minister-president’.

Kaag zei dat de volgende regering kwesties als klimaatverandering, ongelijkheid in het onderwijs en de verzorgingsstaat moet aanpakken – allemaal gebieden waar de progressieve agenda van D66 waarschijnlijk op weerstand zal stuiten van VVD en CDA.

Ze noemde een ‘goed kabinet in de Nederlandse traditie’ een compromis tussen progressieve en conservatieve krachten en noemde Ruttes eerste kabinet als voorbeeld van het tegenovergestelde. Het minderheidsbestuur van VVD en CDA, gesteund door een vertrouwens- en leveringsovereenkomst met de rechtse anti-islam PVV van Geert Wilders, stortte na 18 maanden in.

‘Ons land is in fundamentele zin gematigd. We maken ruimte voor elkaar. We geven elkaar de ruimte en een aandeel in de toekomst van ons land.

‘Dat wil zeggen dat ik me blijf inzetten voor een stabiele, vooruitstrevende, evenwichtige coalitie die alle Nederlanders vertegenwoordigt, in welke vorm dan ook.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com

Mobiele versie afsluiten