Hamer verlaat coalitiebesprekingen met waarschuwing voor hardnekkige politieke meningsverschillen

By Jernst van Waal

[

Mariëtte Hamer zegt ‘bezorgd’ te zijn over de trend. Foto: ANP/Bart Maat

De vrouw die is belast met het identificeren van een nieuw Nederlands kabinet, zegt ‘bezorgd’ te zijn over de groeiende neiging van partijen om elkaar uit te sluiten voordat de onderhandelingen beginnen.

Mariëtte Hamer zei in haar slotrapport dat er tussen de zes partijen die ze sprak ‘brede overeenstemming’ was over de aanpak van de problemen in Nederland, maar hardnekkige persoonlijke en politieke meningsverschillen hadden de weg versperd.

Woensdag kwamen de gesprekken in een impasse nadat de twee centrumrechtse partijen, VVD en CDA, weigerden een coalitie te vormen met D66 en de twee centrumlinkse partijen PvdA en GroenLinks. Premier Mark Rutte zei dat een coalitie van vijf partijen ‘instabiel’ dreigt te worden.

De progressief-liberale D66, die voorstander was van het opnemen van zowel PvdA als GroenLinks, had eerder een hervorming van het vorige kabinet met de ChristenUnie uitgesloten vanwege fundamentele meningsverschillen over medisch-ethische onderwerpen als euthanasie en abortus.

Hamer noemde een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 de meest geloofwaardige optie. De drie partijen hebben 73 van de 150 zetels in het parlement, al verliest het CDA een van zijn 19 zetels als Pieter Omtzigt, die in juni aftrad, deze maand terugkeert van ziekteverlof.

Ze zei pogingen om een ​​meerderheidskabinet te vormen waren gedwarsboomd door ‘een beperkt aantal winnende partijen die de kar kunnen trekken, een versnipperde Tweede Kamer en het grote aantal partijen en individuen die elkaar hebben uitgesloten’.

‘Hoe begrijpelijk hun redenen ook zijn, het algemene resultaat is een situatie die het vertrouwen van mensen in de politiek niet zal versterken’, zei ze.

De rechts-liberale VVD heeft de ervaren probleemoplosser Johan Remkes aangewezen als voorkeurskandidaat om de volgende fase van de onderhandelingen te leiden, waarin de partijen zullen onderhandelen over een regeerakkoord.

Remkes, 70, heeft gezegd dat hij de rol zal combineren met zijn huidige functie van gouverneur van Limburg. Op zijn cv staan ​​onder meer ministers van Binnenlandse Zaken, Commissaris van de Koning voor Noord-Holland en waarnemend burgemeester van Den Haag.

Hij kreeg de bijnaam ‘Mister Stikstof’ nadat hij aan het hoofd stond van een commissie die regels opstelde om de stikstofuitstoot te beperken naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State dat Nederland de Europese natuurbeschermingsregels overtrad.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com