Geef niet toe aan cynisme en fatalisme: Rutte bij herdenking 9/11

By Jernst van Waal

[

Mark Rutte tijdens zijn toespraak. Foto: Jeroen Jumelet ANP

Premier Mark Rutte heeft mensen opgeroepen niet toe te geven aan cynisme en fatalisme, ook al bleken veel NAVO-ambities in Afghanistan ‘onmogelijk’.

Tijdens een evenement in de Grote Kerk in Den Haag om de verjaardag van 9/11 morgen te herdenken, zei de waarnemend premier dat hij gelooft dat instant succes zeldzaam is in de strijd tegen terrorisme.

‘Helaas zijn we soms genoodzaakt een stap terug te doen’, zei hij in het Engels. ‘Natuurlijk hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden uit Afghanistan gezien. We hebben daar veel bereikt in onze strijd tegen het terrorisme. Maar veel van onze andere ambities bleken onmogelijk.

‘Dat doet pijn. En het dwingt ons om te pauzeren en na te denken, en lessen te trekken voor de toekomst. Maar toegeven aan cynisme en fatalisme is wel het laatste wat we moeten doen.’

Herinnerend aan zijn eigen bezoek aan New York voor zaken enkele weken na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, prees hij het gevoel van eenheid en moed van de stad ‘ondanks de nachtmerrie die ze doormaakten en het verdriet dat ze voelden’.

Hij verwees ook naar de blijvende impact op mensen zoals hulpverleners en brandweerlieden die hadden geprobeerd bijna 3.000 mensen te redden die het leven lieten in het World Trade Center, in het Pentagon en op het platteland van Pennsylvania.

‘In de afgelopen 20 jaar hebben we op verschillende plaatsen in de wereld, in allerlei coalities en vaak in nauwe samenwerking met de VS, op verschillende plaatsen in de wereld de strijd tegen het terrorisme gestreden’, zei hij. ‘Dit laat zien hoe sterk de transatlantische band is.’

Volgens Rutte is deze band belangrijker dan ooit om ‘onze manier van leven’ te beschermen tegen blinde haat en extremisme. ‘We zijn het aan de slachtoffers van 9/11, aan onze veteranen en aan onze toekomstige generaties verplicht om onze manier van leven te blijven beschermen’, voegde hij eraan toe.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com