Coalitiebesprekingen worden maandag hervat, met ontmoeting Kaag, Rutte en Hamer

By Jernst van Waal

[

Het Nederlandse parlementaire complex. Foto: DutchNews.nl

De gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitieregering in Nederland worden maandag hervat, als hoofdonderhandelaar Mariëtte Hamer gesprekken voert met Mark Rutte, premier en leider van de VVD, en Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Zaken en D66-chef.

De twee partijleiders hebben deze zomer gewerkt aan een gezamenlijk document dat een mogelijk regeerakkoord moet schetsen. De gesprekken waren in juni in een impasse geraakt.

Nederland heeft sinds begin januari een demissionair kabinet, toen de regering aftrad in de fall-out van het kabinet kinderbijslag schandaalik. De algemene verkiezingen waren op 15 maart.

In de gesprekken van maandag zal de focus liggen op het uitzoeken hoe andere partijen zich bij de onderhandelingen kunnen aansluiten, meldt het AD. Het CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie worden als mogelijke coalitiepartners beschouwd, maar er zijn problemen tussen hen.

Zo hebben GroenLinks en de PvdA gezegd dat ze allebei in het volgende kabinet willen, terwijl de VVD en CDA niet happig zijn op twee linkse centrumpartners.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp had woensdag om een ​​update gevraagd over de voortgang, zes weken nadat Rutte en Kaag aan hun plan begonnen te werken.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com