Overzicht van mezzaninefinanciering: wat het is, voor- en nadelen en veelvoorkomende situaties

Als u groeikapitaal aantrekt om uw bedrijf uit te breiden, kunt u overwegen om mezzaninefinanciering te gebruiken als onderdeel van uw financieringsoplossing.

Mezzaninefinanciering is een vorm van schuld die een geweldig hulpmiddel kan zijn om specifieke initiatieven te financieren, zoals fabrieksuitbreidingen of het lanceren van nieuwe productlijnen, evenals andere belangrijke strategische initiatieven zoals het kopen van een zakenpartner, het doen van een overname, het financieren van een dividenduitkering van aandeelhouders of het voltooien van een financiƫle herstructurering om de schuldbetalingen te verminderen.

Het wordt vaak gebruikt in combinatie met door de bank verstrekte termijnleningen, doorlopende kredietlijnen en aandelenfinanciering, of het kan worden gebruikt als vervanging voor bankschulden en aandelenfinanciering.

Dit type kapitaal wordt beschouwd als “junior” kapitaal in termen van zijn betalingsprioriteit voor senior beveiligde schuld, maar het is hoger dan het eigen vermogen of gewone aandelen van het bedrijf. In een kapitaalstructuur zit het onder de senior bankschuld, maar boven het eigen vermogen.

Voordelen:

 1. Mezzaninefinancieringsfinanciers zijn cashflow, niet gericht op onderpand: Deze kredietverstrekkers lenen meestal op basis van de cashflow van een bedrijf, niet op onderpand (activa), dus zullen ze vaak geld lenen als banken dat niet doen als een bedrijf geen tastbaar onderpand heeft, zolang het bedrijf voldoende cashflow beschikbaar heeft om de rente te betalen en hoofdsom betalingen.
 2. Het is een goedkopere financieringsoptie dan het aantrekken van eigen vermogen: De prijsstelling is goedkoper dan het aantrekken van eigen vermogen van aandeleninvesteerders zoals family offices, durfkapitaalbedrijven of private equity-bedrijven – wat betekent dat eigenaren minder of geen extra eigen vermogen opgeven om hun groei te financieren.
 3. Flexibel, niet-aflossend kapitaal: Er zijn geen onmiddellijke hoofdbetalingen – het is meestal alleen rentedragend kapitaal met een ballonbetaling die op de vervaldag verschuldigd is, waardoor de lener het geld dat zou zijn besteed aan het doen van hoofdsombetalingen, kan herinvesteren in het bedrijf.
 4. Kapitaal op lange termijn: Het heeft doorgaans een looptijd van vijf jaar of meer, dus het is een financieringsoptie op lange termijn die niet op korte termijn hoeft te worden terugbetaald – het wordt meestal niet gebruikt als overbruggingskrediet.
 5. Huidige eigenaren behouden controle: Het vereist geen verandering in eigendom of controle – bestaande eigenaren en aandeelhouders blijven in controle, een belangrijk verschil tussen het aantrekken van mezzaninefinanciering en het aantrekken van eigen vermogen van een private equity-onderneming.

nadelen

 1. Duurder dan bankschuld: Aangezien junior kapitaal vaak ongedekt en ondergeschikt is aan senior leningen die door banken worden verstrekt, en inherent een risicovollere lening is, is het duurder dan bankschuld
 2. Warrants kunnen worden opgenomen: Om meer risico te nemen dan de meeste beveiligde kredietverstrekkers, zullen mezzanine-kredietverstrekkers vaak proberen deel te nemen aan het succes van degenen aan wie ze geld lenen en kunnen ze warrants opnemen waarmee ze hun rendement kunnen verhogen als een kredietnemer zeer goed presteert

Wanneer te gebruiken?

Veelvoorkomende situaties zijn:

 • Financiering van snelle organische groei of nieuwe groei-initiatieven

 • Nieuwe aanwinsten financieren

 • Een zakenpartner of aandeelhouder uitkopen

 • Generatieoverdrachten: bron van kapitaal waardoor een familielid liquiditeit kan verschaffen aan de huidige bedrijfseigenaar

 • Liquiditeit van aandeelhouders: financiering van een dividenduitkering aan de aandeelhouders

 • Financiering van nieuwe leveraged buy-outs en management buy-outs.

Geweldige kapitaaloptie voor asset-light- of servicebedrijven

Aangezien mezzanine-kredietverstrekkers de neiging hebben om te lenen tegen de cashflow van een bedrijf, en niet tegen het onderpand, is mezzaninefinanciering een geweldige oplossing voor het financieren van dienstverlenende bedrijven, zoals logistieke bedrijven, uitzendbureaus en softwarebedrijven, hoewel het ook een geweldige oplossing kan zijn voor fabrikanten of distributeurs, die over het algemeen veel activa hebben.

Waar deze kredietverstrekkers naar zoeken

Hoewel geen enkele optie voor bedrijfsfinanciering geschikt is voor elke situatie, zijn hier een paar kenmerken waar geldschieters op letten bij het evalueren van nieuwe bedrijven:

 • Beperkte klantenconcentratie

 • Consistent of groeiend cashflowprofiel

 • Hoge vrije kasstroommarges: sterke brutomarges, lage kapitaaluitgaven

 • Sterk managementteam

 • Lage bedrijfscycli die van jaar tot jaar tot volatiele kasstromen kunnen leiden

 • Veel cashflow om rente- en hoofdsombetalingen te ondersteunen

 • Een ondernemingswaarde van het bedrijf die ruim boven het schuldniveau ligt

Optie voor niet-bancaire groeikapitaal

Aangezien bankkredietverstrekkers te maken krijgen met toenemende regelgeving inzake dekkingsvereisten voor tastbaar onderpand en leenlimieten met hefboomwerking, zal het gebruik van alternatieve financiering waarschijnlijk toenemen, met name in de middenmarkt, waardoor de kapitaalleemte wordt opgevuld voor bedrijfseigenaren die geld zoeken om te groeien.