Omgekeerde hypotheekleningen – Zijn er gevaren?

Onlangs is een groot aantal gepensioneerden begonnen te kiezen voor omgekeerde hypotheken. Deze leningen helpen hen aan extra geld te komen om te voldoen aan de stijgende prijzen als gevolg van de inflatie. Door de financiële crisis in het land; de inflatie is tot een recordhoogte gestegen en in deze moeilijke tijden leveren de investeringen die deze gepensioneerden in het verleden hebben gedaan niet genoeg op om zelfs hun noodzakelijke uitgaven te dekken. In dergelijke omstandigheden lijken omgekeerde hypotheken een zegen voor hen te zijn. Desalniettemin zijn er veel gevaren verbonden aan dit soort leenprogramma’s waarvan iedereen zich bewust moet zijn.

Omgekeerde hypotheken zijn anders dan andere leningen. Hier eist de geldschieter geen maandelijkse betalingen; in plaats daarvan lenen ze geld aan de leners tegen hun goedgekeurde voorwaarden, zodat ze hun maandelijkse uitgaven kunnen dekken of het geld kunnen krijgen in geval van nood. De basisvereiste van dit leningprogramma is dat de lener een huis moet bezitten waarin hij of zij woont en dat het onroerend goed een aanzienlijke waarde moet hebben. Deze waarde kan door de kredietverstrekker worden gebruikt als onderpand voor de lening. Wanneer de eigenaar van het huis overlijdt of verhuist, kan het huis worden verkocht om het geld dat door de lener is gebruikt, eruit te halen.

De afgelopen jaren zijn de wetten van de omgekeerde hypotheek echter gewijzigd door de afdeling Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (HUD). Veel banken zoals Bank of America en Wells Fargo zijn gestopt met het aanbieden van omgekeerde hypotheekleningen. Verschillende banken hebben ook hun kredietverleningskanalen gewijzigd die deze leningen aanbood. Ze doen dit omdat er veel faillissementen hebben plaatsgevonden als gevolg van het gewijzigde beleid en nu is het voor hen onaanvaardbaar geworden omdat ze het verlies moeten dragen wanneer de leners van deze lening het geld niet kunnen terugbetalen. In veel gevallen is de waarde van huizen gedaald en hebben de eigenaren meer geld opgenomen dan de goedgekeurde waarde van hun huis. Als ze overlijden, levert de verkoop van hun huizen de geldschieters niet genoeg geld op en moeten ze de overgebleven kosten van hun rekeningen dekken.

Daarom is het professioneel advies dat ouderen die een omgekeerde hypotheek willen aanvragen, de aangeboden counselingsessies moeten bijwonen of dat ze over dit leningprogramma moeten praten met een financieel adviseur die hen op de juiste manier zal begeleiden wat ze moeten doen. Veel experts zijn van mening dat dit leningprogramma als laatste redmiddel moet worden gehandhaafd en dat eerst andere beschikbare opties moeten worden geprobeerd om het leven minder gecompliceerd te maken.