FINANCIEEL.com

Dure gasrekening voor het klimaat

Dure gasrekening voor het klimaat

De afgelopen tijd is er heel veel gesproken en geschreven over het klimaat en verduurzaming. Door dit onderwerp steeds maar aan te kaarten, zal iedereen wel de noodzaak er van in zien dat er iets moet gebeuren.

Hoeveel beter wordt het klimaat in de Wereld als Nederland aan alle klimaateisen voldoet?

Verduurzamen woning - van het gas af

Iedereen van het gas af

Een eerste vereiste is dat iedereen van het gas af moet. Ter info: het verwijderen van gasaansluitingen bij mensen die hun huis verduurzamen, moet betaald worden door de mensen die níet van het gas gaan. In de afgelopen twee jaar zijn de kosten al verdubbeld.

Kosten betaald door mensen die nog gas gebruiken

Per woning kost het afkoppelen van gas 1.780 euro. Voor een appartement is dit 380 euro. Om de klimaatdoelen te halen moeten de komende 25 jaar elk jaar 300.000 woningen van het gas af. Dit gaat dus een half miljard kosten die betaald worden door de mensen die nog gas gebruiken!!

U begrijpt dat dit een probleem gaat worden daar de groep huishoudens met gas steeds kleiner wordt.

Gratis van het gas af?!

Even ter opfrissing: toezichthouder ACM bepaalde in maart 2021 op aangeven van Eric Wiebes, de toenmalige VVD-minister van Economische Zaken en Klimaat, dat het afkoppelen gratis moest worden. Verduurzamen en een gasloos leven was immers al duur genoeg, zo redeneerde de minister.

Vastrecht alleen maar duurder

Gratis is het dus niet geworden. Voor volgend jaar wordt verwacht dat het vastrecht voor gas en elektriciteit 100 euro duurder wordt. In de komende jaren zal dit steeds hoger moeten worden of een ander moet de rekening gaan betalen. Voorlopig komt de rekening nog niet bij de huishoudens die van het gas af gaan. Zij maken al veel kosten, wordt als argument gegeven.

Van het gas af gaan wordt steeds duurder

Gasleiding verwijderen

Het verhaal wordt nog leuker: vanwege de veiligheid moet heel de gasleiding vanaf de meterkast tot aan de hoofdleiding op straat verwijderd worden. De huisaansluiting bij de hoofdleiding afkoppelen en in de grond laten liggen is geen optie; het is verboden afval in de bodem achter te laten.

Kosten kunnen hoog oplopen

Gemiddeld is een aantal grondwerkers een halve dag bezig, maar het komt ook voor dat er dagen gezocht moet worden en dat bij de zoektocht ook nog bijvoorbeeld een Ziggo-kabel wordt stukgetrokken, waardoor de kosten nog hoger oplopen.

Van gas af gaan = dure grap

De komende jaren zal blijken dat even van het gas af gaan een zeer dure grap gaat worden. Vanaf 2024 is het energielabel belangrijk geworden voor de maximale hypotheek en het verduurzamen van woningen. Het gevolg is wel dat koopwoningen met energielabel A / B meer in waarde gaan stijgen dan koopwoningen met een energielabel E / F of G. Gelukkig kunnen deze koopwoningen wel meer geld krijgen om te verduurzamen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert