Kent u de vier C’s van krediet?

Recente economische omstandigheden suggereren dat de economie aanzienlijk is vertraagd, en sommige experts zeggen dat we in een recessie zijn beland. In tijden als deze zijn banken meer geneigd om hun kredietvereisten aan te scherpen. Het onvermijdelijke gevolg is dat krediet voor bedrijven moeilijker te verkrijgen is.

Onder deze omstandigheden is het nog belangrijker dat wanneer ondernemers krediet aanvragen, ze begrijpen waar banken naar op zoek zijn. Ze moeten de vier C’s van krediet kennen en begrijpen:

1. Capaciteit 3. Voorwaarden

2. Onderpand 4. Karakter

Laten we beginnen met de eerste C, Capaciteit – het aangetoonde vermogen om terug te betalen. Wees duidelijk! Banken zijn bezig met het uitlenen van geld. Dat is een van de belangrijkste manieren waarop ze geld verdienen. Dus, in tegenstelling tot hoe het lijkt, wil een bank u geld lenen. Sterker nog, banken hebben u net zo hard nodig als u hen. Maar dat gezegd hebbende, een bank moet er ook zeker van zijn dat de ondernemer in staat zal zijn om de schuld terug te betalen. Dit is echt het “vlees en aardappelen” van elke lening.

Een bank kijkt daarom in de jaarrekening van een ondernemer of u voldoende cashflow kunt genereren om zowel aan uw huidige uitgaven als aan uw nieuwe verplichtingen te voldoen.

Onderpand is een andere C die luid spreekt tot een bank. In mijn rol als Business Banker sta ik er vaak versteld van hoe ondernemers het belang van onderpand vaak niet inzien. Houd er rekening mee dat banken veiligheidsbewust zijn; dus het hebben van onderpand helpt de bank zich veiliger te voelen.

Bovendien kan het hebben van onderpand uw leenkosten aanzienlijk verlagen. Elk bedrijf heeft zekerheden, of het nu gaat om debiteuren, inventaris, apparatuur enz. Dit zijn uw activa; dus gebruik ze in uw voordeel. Zorg ervoor dat u zekerheden bespreekt als u met een bankier om de tafel gaat zitten.

De derde C is Voorwaarden. Banken vinden het ook verstandig om goed te kijken naar de huidige economische omstandigheden wanneer ze besluiten krediet te verlenen. Ze zullen kijken naar de branche waarin u zich bevindt en hoe deze door die omstandigheden wordt beïnvloed. Een tragere economie betekent niet dat een bank u geen geld leent; het betekent alleen dat ze voorzichtiger zijn in hun leenpraktijken.

Een andere belangrijke factor is waar uw bedrijf zich in zijn groeicyclus bevindt. Over het algemeen willen banken twee jaar aan bedrijfsgegevens zien voordat ze overwegen u geld te lenen. Komt uw bedrijf nog niet in aanmerking? Er zijn stappen die u kunt nemen om uzelf te positioneren als kredietwaardig. Praat met uw bankier en vraag hem/haar om een ​​grondige evaluatie te maken van de financiële realiteit van uw bedrijf. Gebruik uw bankier zoals u uw accountant zou gebruiken.

De vierde C is Karakter. JP Morgan, een van de meest succesvolle zakenmensen ter wereld, zei ooit: “Ik zal met iedereen zaken doen zolang zij eerlijk is!” De sleutel is om te begrijpen hoe een bank karakter definieert.

Banken beoordelen uw karakter aan de hand van uw prestaties in het verleden – hoe u omgaat met uw financiële zaken, zakelijk en persoonlijk. Banken willen zien dat u begrijpt hoe de bedrijfsvoering van het bedrijf moet worden beheerd. Zou u tenslotte krediet verlenen aan iemand die een geschiedenis heeft van te late betalingen, geen betalingen en wanbetalingen?

Houd er rekening mee dat, hoe goed uw cashflow en kaspositie ook zijn, een bank uw aanvraag snel zal afwijzen als uw kredietgeschiedenis ondermaats is. Het is dus duidelijk dat de verstandige bedrijfseigenaar ervoor zal zorgen dat zijn/haar zakelijke transacties ook een goed karakter en integriteit opbouwen.

Ten slotte, gezien de hoge kosten van zakendoen in de huidige wereldeconomie, is de vraag niet of, maar wanneer uw bedrijf krediet nodig heeft. Het is daarom cruciaal dat ondernemers goed begrijpen wat banken vragen in ruil voor hun leningen.