FINANCIEEL.com

Wat is een ADR?

Wat is een ADR?

Wat betekent de term ADR in de financiële wereld?

ADR staat voor ‘American Depositary Receipt’. Dit is een financieel certificaat dat de houder het recht geeft op een specifiek aantal buitenlandse aandelen. Deze aandelen zijn niet in Amerika geregistreerd, maar kunnen toch worden verhandeld op de Amerikaanse beurzen. ADR’s hebben dezelfde rechten als de gewone aandelen van een bedrijf, maar ze worden verhandeld in Amerikaanse dollars. Dit maakt het voor beleggers aantrekkelijk, omdat ze hierdoor lagere administratieve kosten hebben en geen buitenlandse transactiebelasting hoeven te betalen.

Hoe werken ADR’s?

Het proces van ADR’s is vrij eenvoudig. Een financiële instelling, meestal een Amerikaanse bank, koopt aandelen van een buitenlands bedrijf op een lokale beurs. Vervolgens worden deze aandelen in de vorm van ADR’s op de Amerikaanse beurs uitgegeven. De bank bepaalt hoeveel aandelen gelijkstaan aan één ADR.

Welke Nederlandse bedrijven zijn verhandelbaar via ADR’s?

Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven die verhandelbaar zijn via ADR’s op de beurs van New York. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Wat zijn de verschillende soorten ADR’s?

Er zijn diverse soorten ADR’s, die verschillen in de mate van regelgeving, waar de handel plaatsvindt en of er kapitaal mee wordt opgehaald op de markt. Een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen gesponsorde en niet-gesponsorde ADR’s.

Gesponsorde ADR’s

Bij een gesponsorde ADR werkt een buitenlands bedrijf samen met een Amerikaanse bank. Er is een juridische overeenkomst, en de bank regelt de afhandeling met investeerders. Het bedrijf betaalt de kosten voor de uitgifte en behoudt controle over het certificaat. Er zijn drie niveaus van gesponsorde ADR’s, variërend van Level 1 (basis) tot Level 3 (volledige naleving van de SEC-regelgeving en bedoeld om kapitaal op te halen).

Niet-gesponsorde ADR’s

Bij niet-gesponsorde ADR’s koopt een Amerikaanse bank aandelen van een buitenlands bedrijf en verhandelt deze op de OTC-markt. Het bedrijf hoeft hier geen toestemming voor te geven. Meerdere banken kunnen dezelfde ADR’s uitgeven, maar deze kunnen verschillende kenmerken hebben.

Wat zijn de voordelen van ADR’s?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in ADR’s. Enkele hiervan zijn:

  • Toegang tot buitenlandse bedrijven: ADR’s maken het mogelijk om te investeren in buitenlandse bedrijven die anders niet toegankelijk zouden zijn.
  • SEC-regelgeving: ADR’s voldoen aan de regelgeving van de Securities and Exchange Commission (SEC), wat beleggers betere bescherming en informatie biedt.

Zijn er ook nadelen aan ADR’s?

Ondanks de voordelen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan ADR’s. Enkele hiervan zijn:

  • Denominatie in dollars: Omdat ADR’s in dollars worden verhandeld, kan de wisselkoers invloed hebben op het rendement.
  • Dubbele dividendbelasting: Het dividend van ADR’s wordt zowel in het thuisland als in Amerika belast, wat kan leiden tot dubbele belasting.

Zijn ADR’s hetzelfde als IDR’s?

Ja, ADR’s en IDR’s (International Depositary Receipts) zijn in principe hetzelfde. De term die wordt gebruikt, hangt af van het land waar de aandelen worden verhandeld.

Hoe kies ik de beste broker voor het beleggen in ADR’s?

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in ADR’s, is het belangrijk om de beste broker te kiezen. Gebruik onze vergelijkingstool om de beste broker voor jouw behoeften te vinden.

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?