FINANCIEEL.com

Wat is een aandelensplitsing?

Wat is een aandelensplitsing?

Definitie van aandelensplitsing

Veel beleggers vragen zich af wat een aandelensplitsing precies inhoudt en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. In dit artikel leggen we uit wat zowel een normale aandelensplitsing (stock split) als een omgekeerde aandelensplitsing (reversed split) betekent.

Een aandelensplitsing kan ervoor zorgen dat een aandeelhouder plotseling meer of minder aandelen bezit en de koers drastisch verandert. Er zijn doorgaans goede redenen voor een aandelensplitsing. We bespreken de twee soorten splitsingen: de gewone stock split en de reversed stock split.

Wat is een stock split / aandelensplitsing?

Bij een aandelensplitsing wordt de nominale waarde van een aandeel verlaagd met een bepaalde factor. Het bedrijf geeft tegelijkertijd meer aandelen uit met dezelfde factor, waardoor de prijs van een aandeel verlaagt en het totale nominale aandelenkapitaal vermindert. Er zijn meer aandelen, maar er is geen verwatering. De totale waarde van het aandelenbezit blijft gelijk. Er is geen kapitaalverhoging en er worden geen nieuwe aandelen geplaatst. Een statutenwijziging is noodzakelijk om dit te realiseren. De raad van bestuur kan een stock split uitvoeren zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Waarom een aandelensplitsing?

Een van de redenen voor een aandelensplitsing is de hoogte van de beurskoers. Een aandeel van €1.200 is niet toegankelijk voor de meeste particuliere beleggers, terwijl een aandeel van €40 dat wel is. Een aandelensplitsing kan de liquiditeit van aandelen verhogen en de verhandelbaarheid vergroten.

Wat is een reversed stock split / omgekeerde aandelensplitsing?

Een reversed stock split, of omgekeerde aandelensplitsing, verhoogt de nominale waarde van een aandeel met een bepaalde factor, terwijl het aantal beschikbare aandelen met dezelfde factor vermindert. De prijs van een aandeel stijgt, zonder dat het nominale aandelenkapitaal toeneemt. Je bezit minder aandelen, maar de waarde blijft gelijk.

Voor- en nadelen van een aandelensplitsing

Een reverse stock split kan een negatief signaal zijn voor beleggers. Het kan het imago van het bedrijf schaden als het aandeel een lage notering heeft. Een hogere koers kan aantrekkelijker zijn voor nieuwe investeerders. Een omgekeerde aandelensplitsing kan de verhandelbaarheid van de aandelen verbeteren en het aantal aandeelhouders verminderen.

Start met beleggen

Ben je geïnteresseerd in beleggen na het lezen van dit artikel over aandelensplitsingen? Gebruik onze vergelijkingstool om de beste broker voor jouw beleggingen te vinden.

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?