FINANCIEEL.com

Alles over Bèta en aandelen

Alles over Bèta en aandelen

Inzicht in Bèta en aandelen

Bèta, een cruciale maatstaf in de wereld van aandelen en investeringen, duidt op de volatiliteit van een effect of portefeuille ten opzichte van de totale markt. Dit wordt ook wel het systematische risico genoemd. Bèta speelt een sleutelrol in het Capital Asset Pricing Model (CAPM), dat de relatie tussen het verwachte rendement van een activum en het systematische risico uitlegt. Het CAPM is een veelgebruikte methode om risicovolle effecten te waarderen en verwachte rendementen te genereren, waarbij rekening wordt gehouden met zowel het risico van de activa als de kapitaalkosten.

Wat betekent Bèta voor aandelen?

Bèta kan de volatiliteit van een individueel aandeel meten in vergelijking met het systematische risico dat op de gehele markt te vinden is. In statistische termen vertegenwoordigt de Bèta de helling van de lijn door een regressie van gegevenspunten, waarbij elk van deze gegevens het rendement van een individueel aandeel ten opzichte van de gehele markt vertegenwoordigt. Bovendien beïnvloedt het effectief de activiteiten van het rendement als het reageert op marktschommelingen.

Hoe Bèta werkt

De berekening van Bèta gebeurt door het product van de covariantie van het rendement van het effect en het marktrendement te delen door de variantie van het marktrendement. Dit gebeurt altijd over een bepaalde periode. De formule is als volgt: Beta(β) = covariantie opbrengst van individueel aandeel en markt / Variantie marktrendement.

Waarom Bèta berekenen?

Bèta wordt gebruikt om beleggers te helpen begrijpen of een aandeel in dezelfde richting beweegt als andere aandelen op de markt. Het biedt inzicht in de volatiliteit (of risico’s) in vergelijking met de rest van de markt. Hierbij moet de markt wel gerelateerd zijn aan het aandeel waarover de berekening wordt gemaakt. Het geeft beleggers ook een idee van hoeveel risico ze aan hun portefeuille toevoegen, maar het zegt niets over het potentieel voor meer rendement.

Systematisch en niet-systematisch risico

Bèta helpt beleggers om de risico’s beter te begrijpen door deze op te splitsen in twee categorieën: systematisch en niet-systematisch risico. Systematisch risico is het risico dat de gehele markt een terugval heeft, zoals tijdens de financiële crisis van 2008. Niet-systematische risico’s zijn de onzekerheden die gepaard gaan met een individueel aandeel.

Soorten Bèta waarden

Er zijn verschillende soorten Bèta waarden op de markt. Een Bèta waarde gelijk aan 1,0 betekent dat de prijsactiviteit van het aandeel sterk correleert met de markt. Een Bèta waarde minder dan 1,0 duidt op een theoretisch minder volatiele beveiliging dan de markt. Een Bèta waarde groter dan 1,0 geeft aan dat de prijs van het effect theoretisch volatieler is dan de markt. Negatieve Bèta waarden betekenen dat het aandeel omgekeerd correleert aan de markt benchmark.

Bèta in theorie vs de praktijk

Hoewel de Bèta theorie suggereert dat het aandelenrendement normaal verdeeld is, is dit in de praktijk niet altijd het geval vanwege de gevoeligheid van financiële markten voor verrassingen. Daarom moet men altijd andere technische en fundamentele factoren in overweging nemen bij het evalueren van aandelen.

Beperkingen van Bèta

Hoewel Bèta nuttige informatie kan bieden bij het evalueren van een aandeel, heeft het ook zijn beperkingen. Het wordt berekend op basis van historische gegevenspunten, waardoor het niet nuttig is voor het voorspellen van toekomstige bewegingen van een aandeel.

Vergelijk brokers en begin met beleggen

Ben je enthousiast geworden over beleggen na het lezen van dit artikel? Gebruik onze vergelijker en vind de broker die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?