FINANCIEEL.com

Wat zijn preferente aandelen?

Wat zijn preferente aandelen?

Uitleg over preferente aandelen

Preferente aandelen, vaak aangeduid als ‘pref’s’, zijn een specifiek type aandelen die bepaalde voorkeursrechten bieden aan de houders. Deze rechten kunnen onder andere een vastgesteld dividendpercentage omvatten, voorrang bij uitbetalingen en eventueel extra stemrecht tijdens de algemene vergadering. Bovendien, in het geval van een bedrijfsbeëindiging, hebben preferente aandeelhouders voorrang bij de verdeling van de resterende fondsen. Dit artikel zal de verschillende aspecten van preferente aandelen belichten en de redenen uitleggen waarom bedrijven ervoor kiezen om ze uit te geven.

Doelstellingen van preferente aandelen

Bedrijven kunnen om twee hoofdredenen preferente aandelen uitgeven:

  • Financiering van de onderneming
  • Bescherming van de onderneming

Kenmerken van preferente aandelen

Preferente aandeelhouders genieten van bepaalde financiële voordelen, zoals een vast dividendpercentage en voorrang bij de verdeling van winsten. Hoewel ze meestal geen stemrecht hebben, krijgen ze wel voorrang bij een faillissement, waarbij ze als eerste recht hebben op een deel van de overgebleven fondsen.

Verschillende soorten preferente aandelen

Er zijn verschillende soorten preferente aandelen, waaronder financieringspreferente aandelen, cumulatief preferente aandelen en beschermingspreferente aandelen. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken en voordelen die in dit artikel worden besproken.

Andere vormen van aandelen

Naast preferente aandelen zijn er ook andere soorten aandelen, zoals prioriteitsaandelen en winstaandelen, die elk hun eigen specifieke voordelen bieden.

Beginnen met beleggen in aandelen

Ben je geïnteresseerd in het beleggen in aandelen na het lezen van dit artikel? Gebruik onze vergelijker om de broker te vinden die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?