FINANCIEEL.com

Wat zijn anticyclische aandelen?

Wat zijn anticyclische aandelen?

Wat houdt het concept van anticyclische aandelen in?

De wereld van aandelenbeleggingen is divers en uitgebreid, met duizenden verschillende aandelen waarin belegd kan worden. Deze aandelen kunnen verder worden ingedeeld in verschillende categorieën, zoals waarde-aandelen, groeiaandelen, overgewaardeerde en ondergewaardeerde aandelen. Een andere belangrijke indeling is die tussen cyclische en anticyclische aandelen. In dit artikel wordt de focus gelegd op anticyclische aandelen.

Definitie van anticyclische aandelen

Anticyclische aandelen zijn aandelen die contrair bewegen ten opzichte van de algemene markttrend. Deze trend wordt weergegeven door de conjunctuurgolf. Bijvoorbeeld, wanneer de economie groeit en de markt zich richting een hoogconjunctuur beweegt, stijgen de aandelenkoersen over het algemeen. Echter, de koersen van anticyclische aandelen bewegen in de tegenovergestelde richting en zullen dus dalen.

Voorbeeld van anticyclische aandelen

Een voorbeeld kan helpen om het concept van anticyclische aandelen beter te begrijpen. Neem bijvoorbeeld aandelen uit de uitzendbranche. Wanneer de economie krimpt en de markt onzeker wordt, nemen bedrijven vaak minder personeel aan. Uitzendbureaus worden dan populairder, omdat bedrijven met uitzendkrachten flexibeler zijn. Wanneer de economie echter weer aantrekt, worden nieuwe mensen aangenomen en zijn uitzendbureaus minder in trek, waardoor de aandelenkoersen dalen.

Defensieve aandelen als anticyclische aandelen

Defensieve aandelen worden ook vaak als anticyclische aandelen beschouwd. Dit zijn stabiele aandelen die een relatief hoge dividenduitkering en een lage volatiliteit kennen.

Beleggen in anticyclische aandelen

Ben je geïnteresseerd geraakt in het beleggen in anticyclische aandelen na het lezen van dit artikel? Gebruik dan onze vergelijker om de aandelenbroker te vinden die het beste bij jou past.

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?