FINANCIEEL.com

Preferente en cumulatief preferente aandelen

Preferente en cumulatief preferente aandelen

Wat zijn preferente en cumulatief preferente aandelen?

Een bedrijf dat aandelen uitgeeft en winst maakt, kan ervoor kiezen om deze winst te herinvesteren of uit te keren aan de aandeelhouders als dividend. Het dividend wordt echter alleen uitbetaald als er winst is, tenzij je cumulatief preferente aandelen bezit. Voordat we deze verder onderzoeken, laten we eerst kijken naar gewone preferente aandelen.

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen zijn aandelen waarbij een vooraf vastgesteld dividend wordt uitgekeerd, gebaseerd op een vast percentage van de nominale waarde van het aandeel. Bijvoorbeeld, als een bedrijf preferente aandelen uitgeeft met een waarde van €100 en een dividend van 5%, dan ontvang je per aandeel €5 bij elke dividenduitkering. Dit is een significant verschil met reguliere aandelen, waarbij het dividendpercentage kan variëren en afhankelijk is van de beschikbare winst.

Stabiele beleggingsvorm

Preferente aandelen worden beschouwd als een stabiele beleggingsvorm, omdat ze een standaard rente bieden op de investering. Dit resulteert in minder handel en minder heftige koersschommelingen. De waarde van een preferent aandeel kan echter fluctueren op basis van de spaarrente.

Wat zijn cumulatief preferente aandelen?

Een cumulatief preferent aandeel is een preferent aandeel met een extra voordeel. De eigenaar van een cumulatief preferent aandeel behoudt het recht op dividend, zelfs als het bedrijf geen winst maakt. In zo’n geval wordt de dividenduitkering uitgesteld tot er weer winst wordt gemaakt en wordt het dividend met terugwerkende kracht uitbetaald.

Overeenkomsten met obligaties

Preferente en cumulatief preferente aandelen hebben veel overeenkomsten met obligaties, maar ze behoren tot het risicokapitaal van de onderneming. Net als obligaties kunnen deze aandelen een einddatum hebben waarop het bedrijf de uitgegeven aandelen terugkoopt tegen de nominale waarde.

Begin met beleggen in aandelen

Geïnteresseerd in het beleggen in aandelen? Gebruik onze vergelijkfunctie om de broker te vinden die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?