FINANCIEEL.com

Is beleggen in aandelen iets voor jou?

Is beleggen in aandelen iets voor jou?

Overweeg je om in aandelen te beleggen?

Beleggen kan verschillende vormen aannemen, maar de meest voorkomende is wellicht het beleggen in aandelen. Afhankelijk van je beleggingsdoelen en -strategie, kan je ervoor kiezen om op lange termijn aandelen te kopen en verkopen binnen een beleggingsportefeuille, of om actief te handelen via een online broker, waarbij je mogelijk dagelijks aandelen koopt en verkoopt.

Wat zijn aandelen?

Aandelen vertegenwoordigen eigendomsbelangen in een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, word je in feite mede-eigenaar van dat bedrijf, of het nu Apple, Unilever of Total is. Bedrijven geven aandelen uit om kapitaal te genereren, wat vaak goedkoper is dan lenen bij een bank. Als aandeelhouder ontvang je mogelijk dividend – een deel van de winst – als het bedrijf goed presteert. Je kunt er ook voor kiezen om aandelen te kopen tegen een lage prijs en ze snel te verkopen voor een hogere prijs, een strategie die bekend staat als daghandel in aandelen.

Korte of lange termijn beleggen?

Er zijn twee soorten beleggers: korte termijn beleggers en lange termijn beleggers. Korte termijn beleggers richten zich op snelle winsten en verkopen hun aandelen vaak binnen enkele dagen, uren of zelfs minuten. Lange termijn beleggers daarentegen doen uitgebreid onderzoek naar de bedrijven waarin ze willen investeren en houden hun aandelen voor een langere periode aan. Deze strategie, ook wel bekend als defensief beleggen, is minder risicovol maar levert ook minder winst op.

Vraag en aanbod

De waarde van je aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod. Bijvoorbeeld, als er een belangrijke fusie wordt aangekondigd, kan de vraag naar aandelen stijgen en de prijs verhogen. Het tegenovergestelde kan gebeuren als er negatief nieuws is over een bedrijf.

Belangrijk: volg het nieuws

Het nieuws is een belangrijke bron van informatie voor beleggers. Grote aankondigingen, zoals overnames of nieuwe productlanceringen, kunnen de aandelenkoersen beïnvloeden. Lange termijn beleggers richten zich echter meer op de lange termijn groei van hun kapitaal en laten zich minder snel beïnvloeden door korte termijn koersschommelingen.

Handelen in aandelen bij een online broker

Met de opkomst van online brokers, zoals DEGIRO, is het handelen in aandelen toegankelijker en goedkoper geworden. Deze brokers bieden ook de mogelijkheid om te handelen met een hefboom, waardoor je met een kleine inleg een grotere winst kunt maken.

Vergelijk brokers en begin met beleggen in aandelen

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in aandelen, gebruik dan onze vergelijker om de broker te vinden die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?