FINANCIEEL.com

Het analyseren van een aandelengrafiek

Het analyseren van een aandelengrafiek

Analyse van aandelengrafieken: Een gids voor beleggers

Voor succesvol beleggen is het cruciaal om een gedegen analyse te maken van het bedrijf waarin je wilt investeren. Dit omvat het verzamelen van informatie over hun prestaties, geschiedenis en toekomstige vooruitzichten. Na deze fundamentele analyse, volgt de technische analyse van de historische prestaties van het bedrijf achter het aandeel.

Wat houdt een technische analyse in?

Technische analyse verschuift de focus van de fundamentele bedrijfsgegevens naar de koersgrafiek. Sommige beleggers baseren hun investeringsbeslissingen uitsluitend op deze informatie, hoewel het aanbevolen wordt om beide analyses te combineren voor een succesvolle beleggingsstrategie.

De werking van technische analyse

Technische analyse is gebaseerd op drie fundamentele principes:

1. Alle informatie is weerspiegeld in de koersen: Verwachtingen en geruchten worden verwerkt in de aandelenkoers. Technische analisten gaan ervan uit dat alle fundamentele gegevens reeds in de koers zijn verwerkt.

2. Koersen bewegen in trends: Koersgrafieken vertonen vaak terugkerende patronen. Technische analisten volgen deze trends en baseren hun voorspellingen op deze patronen.

3. Koersen worden bepaald door vraag en aanbod: Veranderingen in de koers duiden op een verschuiving in de balans tussen vraag en aanbod.

Veelgebruikte grafieken in technische analyse

Er zijn verschillende soorten grafieken die gebruikt worden in technische analyse, waaronder de lijngrafiek, Barchart en Candlesticks.

Lijngrafiek

De lijngrafiek is het meest gebruikt. Het verbindt de dagelijkse slotkoersen met een lijn, waardoor stijgingen en dalingen gemakkelijk te volgen zijn.

Barchart

De Barchart, of High-low-close-chart, toont de hoogste, laagste, openings- en slotkoers per periode.

Candlesticks

Candlestick grafieken zijn vergelijkbaar met Barcharts, maar bieden een visueel onderscheid tussen stijgende (meestal wit) en dalende (meestal zwart) koersen.

Start met beleggen in aandelen

Ben je klaar om te beginnen met beleggen in aandelen? Vergelijk aandelenbrokers en vind de broker die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?