FINANCIEEL.com

De aandelenbeurs, wat is dat?

De aandelenbeurs, wat is dat?

Wat is de aandelenbeurs?

De aandelenbeurs is een essentieel onderdeel van onze economie, waar vraag en aanbod de koers van aandelen bepalen. Het fungeert als een platform voor bedrijven om investeerders aan te trekken. Beleggers, die tijdelijk overtollig geld hebben, kunnen dit investeren in bedrijven door aandelen of obligaties te kopen. Deze financiële injectie stelt bedrijven in staat om in hun toekomst te investeren.

Soorten handel op de beurs

De handel op de beurs kan worden onderverdeeld in drie soorten effecten:

  • Aandelen: Hiermee koop je een klein stukje van een bedrijf en word je mede-eigenaar.
  • Obligaties: Dit is in feite een lening aan het bedrijf, dat meestal een couponrente biedt.
  • Opties: Dit zijn afgeleide producten met een onderliggende waarde, die kunnen worden gekocht met het recht op koop of verkoop.

Staatsleningen en de beurs

De overheid maakt ook gebruik van de beurs om financiële middelen te genereren. De Nederlandse staat geeft bijvoorbeeld lang- en kortlopende leningen uit om financieringstekorten te dekken. Deze staatsleningen, ook wel staatsobligaties genoemd, hebben een eigen koersnotering. Dit stelt de overheid in staat om financiële middelen te verkrijgen en biedt beleggers de mogelijkheid om obligaties te kopen waarover ze rente ontvangen.

Hoe worden beurskoersen bepaald?

Vraag en aanbod zijn de belangrijkste principes van de effectenhandel en de manier waarop beurskoersen tot stand komen. Alle koop- en verkooporders worden geregistreerd en op basis daarvan wordt een openingsprijs berekend. Beleggers kunnen vervolgens via Compareallbrokers.com een online broker kiezen en hun interesse in aandelen, obligaties en opties tonen.

Toezicht op de financiële markten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële markten. Het is cruciaal dat consumenten en bedrijven vertrouwen hebben in de financiële markt en dat er eerlijk wordt gehandeld. De AFM voert strenge controles uit en grijpt in bij illegale activiteiten, indien nodig met een dwangsom.

Wat is een clearinghouse?

Een clearinghouse, of verrekeningskamer, is een organisatie die zorgt voor een veilige administratieve afhandeling van transacties. Ze zijn niet alleen actief op de beurs, maar ook in het betalingsverkeer.

Beginnen met beleggen in aandelen

Geïnteresseerd in beleggen in aandelen na het lezen van dit artikel? Gebruik onze vergelijker om de broker te vinden die het beste bij jou past!

Gerelateerde onderwerpen

Aandelen verkopen

Korte termijn beleggen met aandelen

Dividendaandelen, wat zijn dat?

De aandelenkoers, wat is dat?