Ken uw kredietscore en hoe deze uw financiële vrijheid beïnvloedt

Iedereen zou moeten weten hoe hun credit score is samengesteld, aangezien dit een grote invloed heeft op uw financiële vrijheid. De Fair Isaac Co., (FICO-score), de maker van de score, gebruikt een complexe formule om een ​​individuele score te bepalen. In principe ziet het er als volgt uit:

 • 35% komt uit uw eerdere betalingsgeschiedenis, dus betaal uw rekeningen op tijd en mis geen betaling!
 • 30% komt van het bedrag dat u verschuldigd bent, dus houd uw uitstaande saldo onder de 30% van uw beschikbare tegoed… hoe lager hoe beter.
 • 15% komt uit uw kredietgeschiedenis. Lange tijd een paar kaarten hebben is een pluspunt, maar rust is een minpunt, dus laad en uitbetaling met regelmaat.
 • 10% komt van nieuw krediet. Open geen onnodige kaarten en beperk het aanvragen van crediteuren tot een minimum, aangezien meerdere vragen uw score zullen bepalen.
 • 10% komt uit uw mix van leningen. Dit is meestal buiten uw controle. Een goede mix zou bestaan ​​uit een woninghypotheek(en), een autolening(en), doorlopende creditcard(s), een studielening, etc.

Een persoon moet ten minste jaarlijks naar zijn eigen credit score kijken, zodat hij weet waar hij aan toe is. U moet op uw hoede zijn voor eventuele fouten of onnauwkeurigheden. Als u een fout of omissie opmerkt, kunt u deze verhelpen voordat er te veel tijd verstrijkt. Een keer per jaar kunt u gratis een kredietrapport aanvragen bij een van de drie kredietinformatiebureaus, te weten Equifax, Experian en Transunion. Idealiter bestelt u elke derde van het jaar een rapport bij een van de bureaus, zodat u drie keer per jaar wordt bijgewerkt, telkens door een van de drie verschillende bureaus. Een stevige grip hebben op uw credit score en deze zien stijgen, is nauw verweven met uw financiële vrijheid. Naarmate uw score stijgt, daalt de rente die u voor een lening moet betalen, omdat de geldschieter meer vertrouwen heeft in uw vermogen om de lening terug te betalen. Na verloop van tijd bespaart u duizenden aan rentekosten voor de verschillende leningen die u tijdens uw leven zult afsluiten, dus houd die kredietscore hoger!

Hier zijn nog wat credit-/schuldnota’s om over na te denken:

 • Faillissement blijft 10 jaar op uw kredietrapport staan.
 • Fiscale pandrechten kunnen voor onbepaalde tijd blijven bestaan.
 • Vuistregel: houd uw schuld op 30% of minder van uw beschikbare krediet, hoe lager hoe beter. Als u onder de 10% blijft, krijgt u het meeste aantal punten in deze categorie.
 • Als uw betalingsvervaldag ongelegen is, bel dan uw schuldeiser/geldschieter, aangezien zij deze vaak voor u zullen wijzigen.
 • Als u denkt dat u achterloopt of een betaling mist, bel dan uw schuldeiser/geldschieter en praat er met hen over, aangezien open communicatielijnen een lange weg banen om te voorkomen dat uw krediet wordt aangetast.
 • Voorkom dat je je score beschadigt. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van online programma’s voor het betalen van facturen, zodat u elke maand op tijd kunt betalen.
 • Een veel voorkomende mythe is het sluiten van oude accounts die u niet gebruikt. Dit is onjuist, aangezien een lang leven bij een schuldeiser een pluspunt is. Een betere actie is om met regelmaat te laden en af ​​te betalen.
 • Vermijd het aanvragen van financiële deals in de winkel. Gebruik in plaats daarvan uw bestaande lijnen en betaal met regelmaat terug.
 • Als u een lening van welke aard dan ook nodig heeft, probeer dan al uw “lening-shopping” in een periode van 14 dagen te doen, aangezien alle vragen slechts als één aanvraag voor uw score meetellen.
 • Wees heel erg voorzichtig met kredietreparatieservices. Begrijp wat het is dat ze voor je gaan doen. In veel gevallen kunt u het zelf doen