Junta De Andalucia biedt huizen met korting

In een gedurfde nieuwe stap naar ondermijnende lokale makelaars en Spaanse banken, heeft de Junta de Andalucia de lancering aangekondigd van haar nieuwe website die duizenden huizen te koop zal bieden met een korting van 20 procent, plus gunstige financieringsvoorwaarden. Met de Junta de Andalucia en Spaanse banken die strijden om de weinige potentiële kopers, zijn er nog maar heel weinig kopers over voor de lokale makelaars, die misschien iets meer weten over onroerend goed dan overheidsfunctionarissen en bankiers. Deze nieuwe financiële stimulans wordt gebruikt om nieuwe kopers naar Andalusië te trekken, waarbij veel lokale functionarissen zeggen dat de “bodem is bereikt” en dat “de vastgoedprijzen niet verder zullen dalen”, in de hoop zowel de vastgoed- als de bouwsector te stimuleren.

Het is geen geheim dat de regio Andalusië een enorme inspanning moet leveren om de overtollige eigendommen die onverkocht zijn gebleven door de vastgoedhausse, af te lossen. Bovendien bieden zowel de ontwikkelaars als de banken onroerend goed aan voor ten minste 20 procent van de huidige marktwaarde, terwijl deelnemende banken ermee instemmen leningen te verstrekken van 100 procent van de kosten van de huizen met korting, wat betekent dat kopers geen aanbetaling hoeven te doen (behalve IVA-belasting). Deze leningen die worden aangeboden, zijn de eerste drie jaar aflossingsvrij en van het vierde tot het achtste jaar zal de Junta minileningen verstrekken om de maandelijkse betalingen van de kopers op een lager niveau te houden. Dus als een nieuwe huiseigenaar kiest voor het Junta de Andalucia-pakket, dan worden de hypotheeklasten van de kopers de eerste acht jaar met zo’n 40 procent verlaagd. De Junta heeft een miljard euro beschikbaar voor hun lening, die kopers, afhankelijk van de omstandigheden, tussen de 9.000 en 15.000 euro zal bieden.

Naar schatting zijn er zo’n 70.000 nieuwe huizen onverkocht in Andalusië en met de toename van de IVA-planning voor medio 2010, is er misschien geen beter moment om een ​​woning in Zuid-Spanje te kopen.