Judy Garland als Dorothy in The Wizard of Oz (1939 Film)

Judy Garland was het tienermeisje dat Dorothy Gale speelde in The Wizard of Oz, een MGM-muziekfilm uitgebracht door MGM in 1939. Haar optreden als het meisje uit Kansas genaamd Dorothy leverde haar een speciale Juvenile Oscar op en gaf haar een themalied voor de rest van haar leven: “Somewhere Over the Rainbow.”

Het nummer werd aanvankelijk verwijderd nadat leidinggevenden van MGM de film te lang vonden, maar het gezond verstand zegevierde en het werd in de film hersteld en overleefde om een ​​van de meest erkende muziek van de eeuw te worden.

Veel mensen verwijzen vaak naar Judy Garland als Dorothy, het was het personage dat haar op de Hollywood-kaart zette en haar haar hele leven en carrière volgde. Shirley Temple, destijds de meest populaire kindsterretje, zou oorspronkelijk Dorothy in bruikleen spelen, maar haar thuisstudio (20th Century Fox) weigerde haar vrij te geven aan MGM voor de film.

De Wizard of Oz-producer Mervyn LeRoy dacht dat de zangstem van Shirley Temple sowieso niet helemaal aan de standaard voor de rol voldeed, dus de rol van Dorothy werd gegeven aan Judy Garland, die het zangtalent, het natuurlijke acteervermogen, de sterkwaliteit en het charisma had. . Ze toerde met haar twee oudere zussen, bekend als “The Gumm Sisters”, in het vaudeville-circuit met matig succes, en verscheen later in zeven films voordat ze de hoofdrol kreeg als Dorothy in The Wizard of Oz.

Haar salaris voor The Wizard of Oz was $500 per week. Hoewel $ 500 in die tijd veel geld was, was ze nog steeds de minst goed betaalde hoofdrolspeler in de film, behalve Toto, de hond die $ 125 per week kreeg.

Toto was eigenlijk een vrouwelijke hond wiens echte naam Terry was. Judy Garland was zo gehecht aan de kleine cairnterriër en ze wilde haar houden na de film, maar Terry is een zeer gewaardeerde dierenacteur door haar eigenaar en ze wilden haar niet laten gaan.

De blauwe gingham overgooier en de robijnrode schoenen die ze droeg in The Wizard of Oz wordt beschouwd als een van de meest iconische kostuums in de geschiedenis van Hollywood. Zelfs tot op de dag van vandaag, wanneer mensen dit kostuum zien, komt “Dorothy in The Wizard of Oz” in hun gedachten.

Judy Garland’s optreden als Dorothy bleek het hoogtepunt van haar carrière te zijn, en ze zal altijd herinnerd worden als een van de meest opvallend mooie en getalenteerde sterren die ooit Hollywood hebben vereerd.