Zonnepanelen die in NL worden verkocht, vaak gemaakt door Oeigoerse dwangarbeiders: rapport

By Jernst van Waal

Volgens FD gebruiken Nederlandse zonne-energiefaciliteiten met overheidssteun vaak zonnepanelen van Chinese bedrijven die in verband worden gebracht met dwangarbeid. De panelen worden gewoonlijk geproduceerd met behulp van polysilicium afkomstig uit de West-Chinese regio Xinjiang, waar naar schatting een miljoen Oeigoerse mensen worden vastgehouden in de heropvoedingskampen van het land en worden gebruikt als dwangarbeiders.

Tachtig procent van de zonnepanelen die in Nederland worden verkocht, wordt geproduceerd door Chinese bedrijven en hebben bijna allemaal banden met leveranciers die verdacht worden van het gebruik van dwangarbeid. Hun panelen worden niet alleen gebruikt bij grootschalige overheidsprojecten, maar ook op daken van huishoudens, meldde het FD.

Het krantenonderzoek noemde Longi Solar, Jinko Solar en Trina Solar als grote spelers in de wereldwijde industrie die gebonden zijn aan verdachte leveranciers. Jinko en Trina panelen worden verkocht door drie groothandels in Nederland: ESTG, SolarToday en ProfiNRG.

Trina-panelen worden aan huiseigenaren aangeboden in deals van Vereniging Eigen Huis. Een woordvoerder van de vereniging reageerde op vragen over het plaatsen van Oeigoerse gevangenen in de toeleveringsketen door te zeggen: “Het probleem is dat we zelf geen controle hebben over dwangarbeid.”

Panelen van Jinko Solar zijn gebruikt in door de overheid gesubsidieerde energieprojecten in Almelo, Anna Paulowna en Oosterhout, en waarschijnlijk ook elders, beweerde FD. Ondanks dat de overheid in 2020 4,5 miljard euro uitgeeft aan zonne-energie, was er geen direct beschikbare record waarin wordt aangegeven waar panelen van dubieuze merken worden gebruikt.

“Het is eerlijk om te zeggen dat we hier nog niet eerder op zo’n manier over hebben nagedacht. We doen nu onderzoek naar onze waardeketen”, zegt een woordvoerder van zonneparkontwikkelaar Solarfields.

“Als blijkt dat dit echt gebeurt, dan moeten we de positie van een merk als Jinko Solar heroverwegen”, aldus Klaas Galama, CEO van ESTG.

Polysilicium wordt gemaakt door zand te verfijnen tot siliciummetaal, een geleidend metaal. Het wordt bijna 100 procent zuiver gemaakt in een proces dat ovens van duizend graden Celsius en gevaarlijke chemicaliën gebruikt. Omdat Xinjiang toegang heeft tot steenkool, is het produceren van het materiaal daar veel goedkoper dan elders. Volgens een Bloomberg-rapport maakt elektriciteit 40 procent uit van de bedrijfskosten om polysilicium te verfijnen. Het uitgebreide gebruik van kolen veroorzaakt ook een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot.

Lobbygroep Holland Solar zei dat het voor hen niet mogelijk was om te controleren of er dwangarbeid wordt ingezet voordat de grondstoffen de fabriek bereiken. Het zei dat zelfs als 80 procent van de zonnepanelen die in Nederland worden verkocht in China wordt gemaakt, de overige 20 procent daar op zijn minst gedeeltelijk wordt geproduceerd.

“We kunnen alleen monitoren wat er op fabrieksniveau gebeurt. Daar zien we geen dwangarbeid”, zegt Amelie Veenstra, beleidsdirecteur van de organisatie. Ze toonde zich bezorgd dat Nederland zijn klimaatdoelstellingen niet zou kunnen halen als zonnepanelen uit China worden verboden.

De krant merkte op dat retailgigant IKEA de banden met Jinko wilde verbreken vanwege de druk in Zweden. IKEA is opgericht in Zweden, maar heeft zijn hoofdkantoor in Nederland.