FINANCIEEL.com

Zondag is code oranje afgegeven voor onweer, hagel en windstoten

Zondag is code oranje afgegeven voor onweer, hagel en windstoten

Na de tropische hitte van zaterdag volgt op zondag opnieuw een dag met extreme weersomstandigheden. Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond Code Oranje afgekondigd vanwege de naderende zware onweersbuien vanuit het zuidwesten. Tijdens de buien is er plaatselijk kans op hagelstenen ter grootte van golfballen. Tijdens de buien zijn ook stevige windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur mogelijk.

Het KNMI waarschuwt voor schade en gevaar door hagel, bliksem, vallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Daarnaast kan er in korte tijd veel neerslag vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast ontstaat. In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel geldt zondagmiddag code Oranje.

Verder waarschuwt Rijkswaterstaat voor gevaarlijke rijomstandigheden voor automobilisten en adviseert het automobilisten om tijdens de storm hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Daarnaast moeten watersporters een haven opzoeken als er onweer op komst is. Ook de buien kunnen gevolgen hebben voor de treindienst. NS adviseert reizigers daarom het weerbericht in de gaten te houden en hun reisplanner te raadplegen.

In midden Nederland zijn de zomervakanties inmiddels begonnen, wat leidt tot volle campings. Er zijn ook festivals waar onweer een grote rol kan spelen. In de loop van de avond trekken de buien richting Duitsland, waarna het volgens Weeronline overal droog blijft.

Al op zondagochtend voelt het erg vochtig aan, waarschuwt Weeronline. Op veel plaatsen lopen de temperaturen op richting de 30 graden. Zaterdag was het 31,9 graden in De Bilt, de warmste dag van het jaar tot nu toe en officieel ook de warmste 8 juli sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1901. Het oude record was 31,6 graden, gemeten in 1959 in Gilze-Rijen. Plaatselijk liep de temperatuur zaterdag nog verder op. Zo werd zaterdagmiddag op het meetstation in Eindhoven 34,3 graden gemeten.

Afgelopen woensdag trok de zomerstorm Poly over Nederland met windstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur. Aan de kust waren er echter uitschieters: bij het weerstation bij IJmuiden werd woensdag een windstoot van 146 kilometer per uur gemeten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert