Zomers weekend maar maandag stormwaarschuwing; Temps kunnen oplopen tot 30 graden

By Jernst van Waal

Het wordt een warm weekend met een zeer kleine kans op neerslag op zaterdag. Op beide dagen wordt het zo’n 25 graden Celsius en het hele weekend is er een vergelijkbare lage tot matige wind van 16 kilometer per uur te verwachten. De start van de werkweek voelt erg zomers aan, met temperaturen rond de 25 graden. Maandag valt er echter waarschijnlijk behoorlijk wat neerslag met een grote kans op een stormwaarschuwing, aldus het meteorologisch instituut KNMI.

Zaterdag wordt de helderste weekenddag, met 90% kans op zonneschijn. In de loop van de middag kunnen zich enkele wolken ophopen en de dag wordt naar verwachting droog. Er is weinig wind voorspeld.

Zondag kan de temperatuur oplopen tot 27 graden met een even kleine kans op neerslag. De zon zal minder snel door de wolken pieken dan een dag eerder, maar er wordt verwacht dat het in ieder geval een deel van de dag zonnig zal zijn. De wind blijft zwak tot matig, rond de 16 kilometer per uur.

Het warme weer houdt aan tot volgende week, maar niet zonder stormachtige gevolgen. “Maandag is de kans op regen en onweer groot”, aldus het KNMI. De kans is groot dat de meteorologische dienst die dag een stormwaarschuwing afgeeft voor het zuidoosten van Nederland. Het bureau voegde eraan toe dat er na maandag een kans is op minstens één regen- of onweersbui elke dag volgende week.

Woensdag en donderdag worden de warmste dagen. De temperaturen stijgen naar verwachting tot 28 graden, maar kunnen in het zuidoosten zelfs 30 graden bereiken. Ook in het zuiden van het land kunnen woensdag en donderdag code geel stormwaarschuwingen worden afgegeven.

Het weer wordt waarschijnlijk tegen het weekend koeler en gaat de volgende week in. De kans op neerslag is die week waarschijnlijk 70 procent per dag.