Ziekenhuizen worden gedwongen hart- en kankeroperaties uit te stellen

By Jernst van Waal

Ziekenhuizen zien zich genoodzaakt de reguliere zorg verder terug te dringen door het toenemende aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen. Sommigen van hen stellen nu ook hart- en kankeroperaties uit. Dat meldt de Volkskrant aan de hand van een rondgang langs ziekenhuizen en hoofden van IC’s.

Zaterdag lagen er in Nederland 787 mensen op de intensive care. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg om het totaal aantal IC-bedden verder op te schalen van 1.450 naar 1.550 bedden.

Deze schaalvergroting gaat ten koste van de overige zorg. Tot nu toe stelden ziekenhuizen operaties vooral uit vanwege minder acute gezondheidsrisico’s, zoals knie- of heupoperaties.

“Maar we hadden gezegd van operaties die we niet langer dan zes weken kunnen uitstellen, zoals een openhartoperatie of sommige kankerbehandelingen, we willen ze niet verkleinen”, vertelde Diederik Gommers aan de krant. Hij is IC-arts en hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. “We zijn nu op het punt waar we dat niet meer kunnen waarmaken.”

Onder meer het Radboudumc in Nijmegen heeft deze zogenaamde klasse 3 zorg al uitgesteld. “De operationele teams kijken elke ochtend wat er mogelijk is, of er op de IC plaats is voor een telefoniste”, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Gebrek aan personeel

In het UMC Amsterdam worden operaties uitgesteld en moeten IC-verpleegkundigen hun aandacht over steeds meer patiënten verdelen. “Elke keer gaan we een stap verder, terwijl we eigenlijk denken: dat kan niet.”

De kern van het probleem is volgens Gommers een gebrek aan personeel. Volgens hem komt dit onder meer door het hoge ziekteverzuim. In sommige ziekenhuizen zegt hij dat dit meer dan 10 procent is.

Plaats een reactie