Ziekenhuizen schalen geplande zorg meer af; Code zwart nadert

By Jernst van Waal

De reguliere zorg in ziekenhuizen blijft onder druk staan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft demissionair minister Hugo de Jonge gevraagd fase 2D van het opschalingsplan te bekrachtigen, aldus een woordvoerder van LNAZ. “Fase 2D zou ik nog niet de fase vóór Code Black noemen, omdat het gaat om de mogelijkheid om op te schalen naar 1.350 IC-bedden. Zo ver is het nog niet”, aldus de woordvoerder.

Fase 2D houdt in dat de kritieke geplande zorg op landelijk niveau wordt afgebouwd. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie of niertransplantaties. Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen worden ingezet. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon woensdagavond nog niet met zekerheid zeggen of het verzoek van de LNAZ om fase 2D aan te kondigen is ontvangen.

Naar aanleiding van het verzoek zal demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge controleren of aan alle criteria voor deze fase is voldaan alvorens deze bekend te maken. Zijn voorganger Tamara van Ark deed in januari van dit jaar hetzelfde.

In verband met de pandemie hebben het LNAZ en de ziekenhuizen het opschalingsplan opgesteld voor het geval de instroom van coronaviruspatiënten de zorg overbelast. Dit maakt het personeel vrij om te helpen met de zorg voor het coronavirus.

De laatste fase, crisisfase 3, staat bekend als Code Black. Ziekenhuizen kunnen dan alleen acute zorg verlenen en moeten daarbij mogelijk kiezen tussen patiënten. In 3A en 3B doen artsen triage op medische gronden, waarbij wordt bepaald wie als eerste hulp krijgt. 3C houdt in dat er keuzes kunnen worden gemaakt over wie niet geholpen wordt.

Ziekenhuizen bevinden zich de afgelopen weken in fase 2C. Ziekenhuizen hebben de reguliere geplande zorg afgebouwd, zoals heup- en knieoperaties en cosmetische operaties.