Ziekenhuisdirecteuren dringen aan op strengere coronamaatregelen

By Jernst van Waal

Ziekenhuisdirecteuren drongen in de Trouw aan op aanvullende coronamaatregelen om te voorkomen dat ziekenhuizen overvol raken met Covid-19-patiënten.

In september werd de 1,5 meter social distancing-regel vervangen door een verplichte corona-toegangspas in de horeca en de culturele sector. Ziekenhuisdirecteuren vreesden dat zonder verdere beperkingen het aantal Covid-19-patiënten snel zal toenemen.

De experts zeiden dat het duidelijk moet worden gemaakt dat de pandemie nog niet voorbij is.

“Als je nu ingrijpt, worden de beperkingen milder”, zegt leider van het crisisteam van het Radboud MC Chantal Bleeker-Rovers. Volgens Bleekers-Rovers komt de geplande persconferentie van 5 november te laat om de verspreiding van het coronavirus effectief tegen te gaan.

Bestuursvoorzitter van het Rijnsttate ziekenhuis in Arnhem Wim van Harten zei dat zolang minimaal 90 procent van de bevolking niet is ingeënt, verdere maatregelen nodig zijn.

Het RIVM maakte eerder deze maand bekend dat ongeveer 80 procent van de in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten niet is ingeënt. Vrijdag behandelden Nederlandse ziekenhuizen iets minder dan 700 Covid-19-patiënten. Als het aantal dagelijkse opnames voor de reguliere ziekenhuistoekenning niet snel onder de 100 komt, dreigde het kabinet met nieuwe maatregelen.

“Elke extra Covid-19-patiënt gaat ten koste van de reguliere zorg”, aldus Bleeker-Rovers.

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft al operaties moeten uitstellen vanwege een toestroom van Covid-19-patiënten.

Hoogleraar sociale psychologie Arie Dijkstra zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het kabinet er rekening mee moet houden dat goedkeuring van nieuwe maatregelen dit jaar mogelijk lager zal zijn dan eerder in de pandemie. “Inmiddels zijn er veel mensen ingeënt, waardoor je het belangrijkste motief, namelijk zelfbescherming, kwijt bent.”

Dijkstra voerde aan dat er meer zichtbare herinneringen aan Covid-19-maatregelen moeten komen, zoals borden, om mensen te herinneren aan coronavirusmaatregelen, samen met mogelijke boetes voor het overtreden van beperkingen. “Je moet ze in de goede richting wijzen”, zei Dijkstra. “Dit zijn allemaal maatregelen om het gedrag van mensen te reguleren.”