WWF: Nederland levert een enorme bijdrage aan de wereldwijde ontbossing

By Jernst van Waal

Nederland draagt ​​de ongewenste titel een van de vijf koplopers van de Europese Unie te zijn die tussen 2007 en 2015 voor ontbossing zorgden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Nederland was samen met Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor tachtig procent van de ontbossing veroorzaakt door de invoer van grondstoffen in de EU, volgens een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Als het gaat om ontbossing per hoofd van de bevolking, had Nederland met 18 vierkante meter per persoon per jaar het hoogste percentage in de EU. In de tijd dat de gegevens werden verzameld, was Nederland gemiddeld verantwoordelijk voor de ontbossing van bijna 30 duizend hectare regenwoud per jaar voor de productie van goederen, zoals koffie, chocolade, palmolie en sojabonen.

In totaal zou de EU verantwoordelijk zijn voor de ontbossing van bijna vijf miljoen hectare tropische bossen per jaar. In totaal betekent dat dat zestien procent van de wereldwijde ontbossing werd toegeschreven aan de EU als geheel, net achter China met 24 procent.

Nederland werd ook genoemd als een van de grootste Europese importeurs van sojabonen. Boeren gebruiken vaak sojabonen om hun vee te voeren. Sojabonenplantages worden meestal aangelegd in regenwoud- of savannegebieden waar ze bodemerosie, waterverontreiniging en een verminderde biodiversiteit veroorzaken.

De Nederlandse vereniging Nevedi, die de diervoederindustrie vertegenwoordigt, benadrukte dat Nederland ook veel sojaproducten exporteert naar andere Europese landen. “Het gebruik van sojameel voor Nederlandse landbouwhuisdieren is twee miljoen ton per jaar, wat 0,005 procent van de wereldwijde productie is”, zegt directeur van Nevedi, Henk Flippsen tegen de NOS.

Volgens grondstofexpert Sandra Mulder van het WNF herbergen tropische regenwouden een breed scala aan planten en dieren. Het opnieuw planten van bomen is vaak een moeilijke taak omdat door ontbossing en het kweken van één enkele plant het land onvruchtbaar wordt.

Het WWF en andere milieubeschermers hebben in de Europese Commissie campagne gevoerd om de ontbossing van regenwoud te verbieden. In mei komt de Europese Commissie met een wetsvoorstel over ontbossing.

Nevedi stelt dat het niet realistisch is om de import van soja- en palmolieproducten volledig stop te zetten. “De controle en certificering vanuit Europa zou dus verdwijnen en de soja- en palmbedrijven die al hebben geïnvesteerd in het verduurzamen van hun gewassen, zouden dan worden opgegeven”, aldus Flipssen. Hij heeft aangegeven dat Nevedi op zoek is naar alternatieven voor eiwitbronnen in Europa.