FINANCIEEL.com

Woningverkopen blijven volgend jaar dalen door trage nieuwbouw: ABN Amro

Woningverkopen blijven volgend jaar dalen door trage nieuwbouw: ABN Amro

Het aantal woningverkopen zal komend jaar niet stijgen, zoals eerdere prognoses verwachtten. Volgens ABN Amro, dat eerder uitging van een groei van 2,5 procent, zal het aantal transacties in 2024 met datzelfde percentage dalen. Dat komt volgens de bank door de achterblijvende oplevering van nieuwbouwprojecten.

ABN Amro verwacht dat de betaalbaarheid zeer geleidelijk en indirect via loonstijgingen zal verbeteren. “Omdat dit tijd kost, zal het aantal transacties waarschijnlijk laag blijven.” ABN Amro verwacht dit jaar 5 procent minder transacties dan vorig jaar.

Wel ziet de bank dat de belangrijkste daling van de huizenprijzen ten einde loopt. Eerder verwachtte het voor dit jaar een prijsdaling van 6 procent, dat heeft het nu bijgesteld naar een min van 5 procent. Volgend jaar is er volgens de prognose nog een daling van 3 procent.

Volgens ABN Amro is “het einde van de prijscorrectie in zicht”. Woningen zijn de afgelopen jaren duurder geworden, vooral in grote steden. Sinds de piek van vorig jaar is er een scherpe prijsdaling, die vooral in de grotere steden waarneembaar is. “Daarnaast zijn het vooral oudere woningen met een laag energielabel die prijscorrectie ondergaan, terwijl de waarderingen van woningen met een gunstig energielabel zijn gestegen”, meldt de bank.

Volgens Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij de bank, is verlichting op de huizenmarkt nog niet echt in zicht. “Er is een groot tekort aan woningen en dit probleem dreigt te verergeren door de moeilijkheden in de bouw. Helaas draagt ​​de val van het kabinet niet bij aan een oplossing van dit probleem”, legt hij uit.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert