Women on Waves ontvangt aanvragen uit de VS voor abortusschip

By Jernst van Waal

Stichting abortusrechten Women on Waves krijgt vanuit de Verenigde Staten verzoeken om het abortusschip uit te laten varen, bevestigt oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts na berichtgeving door EenVandaag. Sinds het federale recht op abortus in de VS is afgeschaft, is het aantal hulpvragen van abortusrechtenorganisaties volgens de abortusarts toegenomen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft onlangs het landelijke recht op abortus vernietigd, wat betekent dat staten nu hun eigen beslissingen kunnen nemen. Ongeveer de helft van de 50 staten vaardigt nu wetten uit om de toegang tot abortus te beperken of te verbieden.

Op het abortusschip Women on Waves kunnen zwangerschappen worden afgebroken buiten de territoriale wateren van landen waar abortus illegaal is. Volgens Gomperts zet de organisatie het schip momenteel niet in, maar onderzoekt ze “of dat zinvol is, waar en wanneer”.

Gomperts helpt echter zwangere vrouwen met abortuspillen via een andere organisatie waar ze bij is aangesloten, Aid Access. De vraag naar recepten voor die pillen is sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof gestegen van 600 e-mails per dag naar 4.000 e-mails per dag. “Dat zegt iets over de paniek die heerst”, zegt Gomperts.

De arts wil dat abortuspillen vrij verkrijgbaar zijn bij drogisterijen in de VS. Ook in conservatieve staten kan dit soelaas bieden. “De pillen werken ook goed tegen endometriose en kunnen als anticonceptie worden gebruikt. Het recht daarop is niet geschrapt.”