Financieel.com

Winkeliers stappen naar de rechter om winkels te heropenen

Winkeliersvakbond INretail in de rechtbank in Den Haag met hun rechtszaak om niet-essentiële winkels zo snel mogelijk te heropenen. Volgens INretail is het voor winkels mogelijk om klanten veilig te verwelkomen met inachtneming van sociale beperkingen, meldt het ANP.

In Nederland zijn sinds half december niet-essentiële winkels gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In een openingsverklaring voerden de advocaten van INretail aan dat de leden van de vakbond door de staat worden aangeduid als niet-essentiële winkels, “maar voor de eigenaren zijn ze essentieel. Er zijn veel persoonlijke drama’s onder retailers. Het lot van deze retailers ligt in handen van de rechtbank. “

De advocaten voerden aan dat er “ongekende schade” wordt toegebracht aan winkeliers door de maatregelen tegen het coronavirus. “Winkels die nu uit het straatbeeld verdwijnen, komen niet meer terug. De enige vervanging zijn online winkels. Door het verdwijnen van winkels zullen werkloosheid en armoede toenemen, wat resulteert in lege winkelstraten met meer criminaliteit. “

Op basis van het voorbeeld van België zei INretail dat het mogelijk is dat winkels heropenen zonder een piek in infectiepercentages. Winkelen op afspraak is niet voldoende om de verliezen te compenseren, stellen advocaten.

Momenteel zijn meer dan 56 duizend winkels gesloten vanwege sociale beperkingen, wat neerkomt op 700 miljoen euro aan verliezen per week, beweerde INretail. Ongeveer een vijfde van alle detailhandelaren loopt het risico zijn baan te verliezen als de lockdown veel langer duurt, aldus de vakbond.

INretail is ook een petitie gestart om zo snel mogelijk winkels te heropenen. De petitie heeft bijna 22 duizend handtekeningen verzameld.

Vrijdag doet de rechtbank uitspraak.

Exit mobile version