FINANCIEEL.com

Warmste dag van het jaar: Temperaturen tot 34,3 graden in Nederland

Warmste dag van het jaar: Temperaturen tot 34,3 graden in Nederland

Het is officieel de warmste 8 juli sinds het begin van de metingen in 1901, meldt Weeronline. Om 15.10 uur liep de temperatuur in De Bilt op tot 31,9 graden. Het oude record was 31,6 graden, gemeten in 1959.

Het is ook de warmste dag van het jaar tot nu toe. Totdat zaterdag 11 juni de warmste dag was, toen was het 32,2 graden in Hoek van Holland.

Over het algemeen is het ook in de rest van het land behoorlijk warm, met middagtemperaturen ruim boven de 30 graden. Zo bereikte de temperatuur in Eindhoven om 14.30 uur 34,3 graden, meldt Weeronline. Nooit eerder was het zo warm op een KNMI-meetstation op 8 juli. Het vorige record voor deze datum werd gevestigd in Gilze-Rijen in 1959.

In grote delen van het land was het tropisch warm met 29 tot 34 graden. Alleen op de Waddeneilanden bleef de temperatuur onder de 30 graden. Volgens de weerdienst wordt het warme weer veroorzaakt door een zuidoostenwind die zeer warme en droge lucht van het vasteland Nederland binnen blaast.

Verder heeft het KNMI code geel afgegeven voor de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies kan zaterdagmiddag een onweersbui ontstaan ​​met zware rukwinden van 70 kilometer per uur. Zaterdagavond trekken de buien weer weg.

Zondag verwacht Weeronline vooral in het zuiden van het land regen en onweer. Het KNMI heeft voor het dagdeel tussen 13.00 en 21.00 uur code geel afgekondigd. Onweer, regen en hagelbuien komen vanuit het zuidwesten, trekken noordwaarts over het land en zorgen mogelijk voor lokale overstromingen. Verder kunnen onweersbuien gevolgd worden door windstoten met snelheden tussen de 75 en 100 kilometer per uur.

Na het weekend wordt het nog warm met 22 tot 28 graden op maandag. Dinsdag kan het in het zuidoosten echter weer tropisch worden met 30 graden of meer. Daardoor riskeren het zuiden en zuidoosten zelfs een regionale hittegolf. Vanaf woensdag wordt het wisselvallig weer met 20 tot 24 graden, meldt Weeronline.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert