Warmste dag van de week; Temperaturen tot 28 ° C verwacht

By admin

Hemelvaartsdag is vandaag misschien wel de eerste officiële zomerdag van het jaar in Nederland. De zonnige en droge dag zal volgens Weerplaza maximaal zijn tussen de 23 en 28 graden. Als de thermometers in De Bilt stijgen tot 25 graden, is de officiële zomerdag een feit.

Perfect weer om de dag buiten door te brengen, maar Nederlanders worden gewaarschuwd zich te houden aan de geldende regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Blijf 1,5 meter uit elkaar en vermijd drukte. Watersporters worden ook gewaarschuwd dat, hoewel het warm weer is, het open water nog steeds koud is. En vanwege de coronaviruscrisis zijn strandwachten niet overal aanwezig.

Strandgangers mogen volgens De stentor gebruik maken van de openbare badkamers. Maar strandtenten en restaurants zijn nog steeds gesloten, behalve afhaalrestaurants. Strandbedden huren is ook nog niet toegestaan. Dit is om drukte te voorkomen.

Hoewel het droge en warme weer geweldig is om buiten door te brengen, nemen de zorgen over droogte toe. De landelijke commissie voor waterverdeling LCW verwacht dat de waterstanden in grote rivieren als Rijn, Waal en IJssel in juni tot zeer lage niveaus zullen dalen, meldt de NOS. Het regende dit voorjaar heel weinig en de komende weken worden er nauwelijks buien verwacht. Voor het oosten en zuiden van het land geldt al een verbod op irrigatie vanuit sloten en beken.

Het neerslagtekort bedraagt ​​momenteel 120 millimeter. Er valt veel minder regen dan gemiddeld, momenteel zelfs minder dan in dezelfde periode van 1976, toen Nederland een recorddroogte kende. Of dit jaar dat record zal breken, valt nog te bezien, aangezien het tekort aan regen wordt bijgehouden van april tot september.

Vrijdag wordt het wat koeler dan vandaag, met maximumtemperaturen rond de 19 graden. In het weekend zien we maximumwaarden tussen de 16 en 18 graden, normaal voor de tijd van het jaar, aldus Weerplaza.