Walrus gespot bij Schiermonnikoog; Eerste in NL in 23 jaar

By Jernst van Waal

Op het strand van Schiermonnikoog is maandag een walrus gespot, de eerste waarneming van een van deze enorme zeezoogdieren in Nederland sinds 1998. Zeehondenopvang Ecomare noemt de waarneming “zeer uitzonderlijk”, meldt NU.nl.

De walrus is gespot door Ralf van Hal, onderzoeker aan Wageningen Universiteit. Hij zag het dier liggen op een zandbank waar vaak zeehonden zonnebaden. Ook in Duitsland en Denemarken is onlangs een walrus gespot. Er wordt aangenomen dat het hetzelfde dier is.

Een volwassen walrus weegt tussen de 1.000 en 1.500 kilogram. Ze zijn inheems in het noordpoolgebied en verlaten het gebied normaal gesproken nooit. Degene die op Schiermonnikoog gespot is, is dus een zwerver – een dier dat heel ver buiten zijn leefgebied leeft, zegt een woordvoerder van Ecomare tegen NU.nl.

Het dier lijkt ongedeerd en Ecomare zal dan ook niet ingrijpen. “Als ze hier is gekomen, kan ze ook terug. En hier kan ze ook vis vangen”, aldus de woordvoerder. Het is ook heel moeilijk om een ​​volwassen walrus te vangen, voegde de woordvoerder eraan toe. “Ze zijn erg groot.”