FINANCIEEL.com

Vrouwen vormen voor het eerst ooit de meerderheid van de Nederlandse kabinetsleden

Vrouwen vormen voor het eerst ooit de meerderheid van de Nederlandse kabinetsleden

Als VVD-Kamerlid Marielle Paul wordt beëdigd als minister van Primair en Voortgezet Onderwijs, zal het kabinet voor het eerst uit meer vrouwen dan mannen bestaan. Het demissionair kabinet-Rutte IV telt in totaal 29 ministers en staatssecretarissen. Vijftien van hen zijn vrouw, meldt de NOS.

Daarmee behoort Nederland tot een kleine groep landen met een meerderheid van vrouwen in hun regeringen. Begin dit jaar waren er wereldwijd 13 van dergelijke landen, waaronder Spanje, Rwanda, Canada en Colombia. Gemiddeld is minder dan een kwart van de ministers wereldwijd vrouw, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het kabinet Rutte IV had bij zijn aantreden al de meeste vrouwelijke politici in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Het was een doelpunt van demissionair premier Mark Rutte. Paul volgt Dennis Wiersma op, die opstapte na meerdere beschuldigingen van ongepast gedrag. “Ik ben heel blij dat ze ja heeft gezegd, ze is een hele goede. Ze kent het terrein ook goed”, zei Rutte dinsdag. “En voor het eerst een ministerraad met elf vrouwen en slechts negen mannen. Weet je, we blijven zoeken naar gendergelijkheid, maar alleen met gelijke geschiktheid.”

Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw, wat zoveel betekent als Stem op een Vrouw, noemde een vrouwelijke opvolger van Wiersma een goed teken. “Er is altijd een risico dat zo’n bijna gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen niet standhoudt”, zegt ze tegen de NOS. “Dat het na verloop van tijd vervalt in het oude patroon van mannen naar voren schuiven voor een baan als minister of staatssecretaris. Dat gebeurt nu niet.”

Meer vrouwen dan mannen in het kabinet heeft volgens belangenorganisatie Women Inc. twee effecten. “Allereerst zijn ze een voorbeeld voor anderen. Als een meisje of jonge vrouw al die vrouwen op het perron ziet staan, denkt ze misschien: hé, dat is ook iets voor mij”, zegt woordvoerder Cecile Wansink tegen de omroep.

Ten tweede zullen vrouwelijke regeringsleden eerder beleid maken dat gendergelijkheid bevordert, aldus Women Inc. “De afgelopen jaren zijn er wetsvoorstellen geweest over bijvoorbeeld het dichten van de loonkloof en het afschaffen van de verplichte bedenktijd bij abortus. Voorstellen die door vrouwen zijn gedaan en waar andere vrouwen voor hebben gepleit.”

Ondanks het succes van de rijksoverheid zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd op andere niveaus van de Nederlandse politiek. Ongeveer 35 procent van de gemeenteraadsleden is vrouw. En de nieuwe coalities die na de Provinciale Statenverkiezingen zijn gevormd, hebben het laagste aantal vrouwelijke gedeputeerden in twaalf jaar. De provinciale besturen in Zeeland en Flevoland zijn volledig mannen. “Dat terwijl de lokale en provinciale politiek een broedplaats is voor politiek talent dat op nationaal niveau actief wordt”, aldus Partiman.

Vrouwelijke politici hebben ook veel meer te maken met online kritiek en intimidatie dan hun mannelijke tegenhangers. Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag zei dat de “haat, intimidatie en bedreigingen” waarmee ze te maken kreeg, en de impact ervan op haar familie, ten grondslag lagen aan haar beslissing om af te treden en de politiek te verlaten.

Vandaag werd Corinne Ellemeet de vierde prominente vrouwelijke politica die haar aanstaande vertrek in twee weken aankondigde. Ze sprak zich meermaals uit over de “enorme haat op sociale media” tegen met name vrouwelijke politici.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert